Полікістоз яєчників: особливості лікування

1 год назад 0

Синдром полікістозних яєчників, або СПКЯ, належить до поширених захворювань жіночих статевих органів. Часто розвивається на фоні дисбалансу жіночих статевих гормонів з порушенням виходу зрілих яйцеклітин із яєчників. У хворому органі відбувається накопичення незрілих фолікулів, які поступово заповнюються рідкою субстанцією, що призводить до утворення кіст.

СПКЯ в основному діагностується у жінок дітородного віку, саме тому захворювання часто призводить до безпліддя. Додатково може ставати причиною нерегулярного менструального циклу, збільшення ваги, зміни тембру голосу, підвищення роботи сальних залоз.

Для ефективного лікування важливе значення має рання діагностика, тому за появи симптомів (болі внизу живота, великої кількості волосся на тілі, зміни циклічної кровотечі), потрібно негайно звернутись до лікаря. У клініці проф. Феськова О.М. займаються всіма питаннями СПКЯ , тому за необхідності можливо записатись на консультацію до профільного фахівця за посиланням: .

Головні напрямки лікування полікістозу яєчників

Після встановлення правильного діагнозу складається план терапії, з урахуванням всіх індивідуальних особливостей пацієнтки. Зазвичай використовуються такі методи лікування СКПЯ:

Гормональна корекція — в першу чергу направлена на відновлення нормального фону гормонів для підвищення шансів на вагітність. Для цього застосовують гормональні контрацептиви, антиандрогени, синтетичні замінники прогестерону та інше.

Овуляційна стимуляція — за допомогою спеціальних медикаментів викликається дозрівання одного з фолікулів, в результаті чого зріла яйцеклітина виходить з яєчника. Все це відбувається під моніторингом УЗД, тому максимально зростають шанси на вдале запліднення.

Лапароскопія — виконується в тих випадках, коли в межах яєчників знаходяться патологічні утворення, через які не відбувається овуляція. Операція вважається малотравматичною і високоефективною, після неї досить швидко настає відновлення.

Також потрібно звернути увагу на додаткові методи корекції, які в комплексі з вибраним способом терапії дозволяють значно покращити самопочуття.

Здоровий спосіб життя після СПКЯ

Має важливе значення, оскільки допомагає зменшити вираженість симптомів основного захворювання. Жінкам з СПКЯ потрібно особливу увагу звернути на фізичну активність, яка має бути достатньою та регулярною.

Правильне харчування ще один важливий компонент лікування синдрому. Дієта має бути збалансованою, насиченою овочами та продуктами з низьким глікемічним індексом. Ретельне виконання лікарських рекомендацій дозволить досягти бажаних результатів.