Понад 6 мільйонів гривень на ремонт укриттів у Херсоні віддають без тендеру «свіжій» столичній фірмі

9 месяцев назад 0

Відділ цивільного захисту населення у ​Херсоні а​ктивно проводить ремонтні роботи укриттів. Наразі в системі Прозорро можна віднайти підряди майже на 6,2 мільйонів гривень, які віддали київській фірмі, створеній 7 місяців тому.

«Свіжа» компанія отримує угоди без тендерів на 6,2 млн грн ТОВ «Оріон Промтрейд» зареєстрована у місті Києві 28 грудня 2022 року. На момент створення кінцевими бенефіціарними власниками компанії були А ртем Орлиця, Андрій Прит та ТОВ «Юрконсалт-ЮА» . У квітні 2023 року «Юрконсалт-ЮА» виходить за складу кінцевих бенефіціарів — там з’являється  Олена Васильченко , а вже наступного дня вона стає одноосібною бенефіціарною власницею та очільницею компанії. Фірма зареєстрована в Києві, сама Олена Васильченко має реєстрацію на Полтавщині і наразі є чинною , яка займається оптовою та роздрібною торгівлею деталями і приладдям для автотранспорту, технічним обслуговуванням і ремонтом транспорту.

Ані в якості ФОП, ані у складі ТОВ Олена Васильченко раніше травня 2023 року участі в державних закупівлях не брала. Аж раптом отримує чотири замовлення від відділу з питань цивільного захисту у Херсоні і одне – від «Укрзалізниці». В Херсоні ТОВ «Оріон Промтрейд» отримав підряди послуг з поточного ремонту найпростішого укриття майже на 6,2 мільйони гривень:

  • Послуги з поточного ремонту найпростішого укриття для колективного захисту населення за адресою: м. Херсон; Послуги з поточного ремонту найпростішого укриття для колективного захисту населення за адресою: м. Херсон 1 послуга () на 3 181 419,76 грн.

  • Послуги з поточного ремонту найпростішого укриття для колективного захисту населення за адресою: м. Херсон (додаткові послуги); Послуги з поточного ремонту найпростішого укриття для колективного захисту населення за адресою: м. Херсон (додаткові послуги) 1 послуга () на 600 372,41 грн.

  • Послуги з поточного ремонту найпростішого укриття (літера А) для колективного захисту населення за адресою: м. Херсон; Послуги з поточного ремонту найпростішого укриття (літера А) для колективного захисту населення за адресою: м. Херсон 1 послуга () на 2 413 078 грн.

Термінові роботи не такі і термінові, але без тендеру Всі три закупівлі дістались ТОВ «Оріон Промтрейд» без використання системи торгів, тобто укладанням договору напряму, без тендеру. Замовник – відділ цивільного захисту – пояснює це тим, що зазначено і в офіційній документації: відповідно до абзацу 4 підпункту 3 пункту 13 Особливостей, замовник не може дотриматися строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, що повинно бути документально підтверджено замовником, якщо публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються для: будівництва, поточного ремонту, облаштування захисних споруд цивільного захисту, в тому числі споруд подвійного призначення, найпростіших укриттів. Перекладаючи простою мовою, роботи потрібно провести терміново: Херсон постійно перебуває під обстрілом, відтак, роботи мають здійснити якнайшвидше.

Ми проаналізували угоди, які уклав відділ цивільного захисту з ТОВ «Оріон Промтрейд», та віднайшли, що  графіки робіт не зовсім відповідають офіційним заявам .

Угода від 12 травня передбачає проведення робіт з 12 травня до 20 липня. Це зазначено у графіку календарного планування послуг.

Угода від 29 травня — на меншу суму зі строком — трохи більше місяця, тобто дійсно роботи термінові.


Але з угодою від 20 липня історія повторюється — два з половиною місяці ремонту.

Відтак, важко стверджувати, що роботи настільки термінові, щоб не проводити тендерну закупівлю: принаймні за двома угодами, де роботи тривають понад два місяці.

Голова правління ГО « Антикорупційний штаб », юрист  Сергій Миткалик , для наших матеріалів вже коментував подібні випадки: «Замовники продовжують укладення договорів з підрядниками і користуючись воєнним станом, віддають мільйони прямими договорами. Відкриті торги, які призводять до конкуренції, суттєво економили бюджетні кошти».

Ми відправили запит до розпорядника коштів із даними цього матеріалу та проханням надати обґрунтування щодо доцільності проведення закупівлі без тендерної процедури і вибір саме цього виконавця. Адже терміновість виконання робіт в даному випадку під питанням.