Повідомлено про підозру колишньому селищному голові з Херсонщини, який перейшов на бік ворога

4 месяца назад 0

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури колишньому селищному голові з Херсонщини заочно повідомлено про підозру у колабораціонізмі (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомила пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

За даними слідства, 68-річний підозрюваний у червні 2022 року пішов на співпрацю із окупантами, обійнявши посаду так званого «старосты Комышанского старостатского округа».
 
Як керівник незаконного створеного органу влади, він організовував псевдореферендум на території населених пунктів Комишани, Зимівник, Благовіщенське та Приозерне.
 
Також підбирав членів «дільничної виборчої комісії», організовував її роботу на території одного з навчальних закладів. Забезпечував супровід російськими військовими «членів ДВК» під час побудинкового обходу місцевих жителів. Надавав транспорт та інші необхідні ресурси для фейкового процесу.
 
У вересні 2022 року, під час проведення «референдуму», за підтримки озброєних військовослужбовців ворожої армії, підозрюваний закликав місцевих жителів голосувати за вихід Херсонщини зі складу України та приєднання до країни-агресора. Популяризував військово-політичне керівництво, створюючи таким чином позитивний імідж рф.
 
Досудове розслідування здійснюється УСБ України в Херсонській області, оперативний супровід – ХРУП ГУНП в області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.