“Позивний “Горобчик”: виставу херсонського театру побачили в Миколаєві

8 месяцев назад 0

У приміщенні Миколаївського академічного художнього драматичного театру 9 вересня у рамках фестивалю “Мельпомена Таврії” відбулася прем’єрна вистава “Позивний “Горобчик” з п’єси Наталі Ворожбит “Погані дороги”. У виставі розповідається історія журналістки, закоханої у військового.
Як пройшла вистава в театрі, у репортажі “Суспільне Миколаїв”.
8 вересня прем’єрний показ вистави під назвою “Позивний “Горобчик” відбувся у Херсоні, говорить директор Миколаївського академічного художнього драматичного театру Артем Свистун.
“Сьогодні (9 вересня — ред.) вже в Миколаєві у форматі “Сцена на сцені”, де 150 глядачів. В репертуарі ця вистава є, вона анонсувалася, і люди мали можливість придбати квитки. Кошти від продажу квитків на цю виставу підуть на підтримку херсонського театру. Весь період війни ми підтримуємо колег, і вже двічі вони приїжджали на гастролі до нашого театру” , — говорить Артем Свистун.
У моновиставі зіграла заслужена артистка України Тетяна Проворова, яка дев’ять місяців перебувала в окупації у Херсоні. Вона втілила образ журналістки, яка стала військовою, розповів Олександр Книга, генеральний директор, художній керівник Херсонського академічного театру імені Куліша.
“Це історія журналістки, яка їде з військовим на Донбас. Вона закохалася в цього військового, який її супроводжував. Це період Донецького аеропорту, якраз ці події. У виставі режисер Сергій Павлюк зробив так, що вона згадує цю історію, розповідає її… тоді вона була журналісткою, а зараз військова. Вона після вибуху. Поранена жінка, якій приходять ці спогади, і вона в кінці помирає”, — розповідає художній керівник Херсонського академічного театру
Над роботою працювали місяць, розповідає Олександр Книга.
“Сьогодні (9 вересня — ред.) перша наша прем’єра з 23 лютого 2022 року… Ми зіграли виставу, а на другий день почалася війна. Це моновистава. В ній залучена заслужена артистка України Тетяна Проворова, яка дев’ять місяців була в окупації в Херсоні. Як тільки звільнили Херсон, ми відновили роботу, і вже 19 грудня у нас відбувся перший захід в укритті в Арт Хабі, але прем’єра – це перша”, — додає генеральний директор Херсонського академічного театру.
В рамках 25 міжнародного фестивалю “Мельпомена Таврії” виставу “Позивний “Горобчик” покажуть у різних містах України, розповів Олександр Книга.
“Цей фестиваль живе 25 років на нашій херсонській землі й, на превеликий жаль, вже другий рік поспіль ми його проводимо в Херсоні в обмеженому режимі. Минулого року взагалі Херсон був в окупації, але нам дуже хотілось, щоб фестиваль жив, щоб херсонці відчували голос Херсону, адже росіяни в цей час створювали там російський театр. І нам було важливо показати, що театр – це не тільки будівля, але і люди”, — говорить Олександр Книга.