Президент Естонії та голова Сенату парламенту Чехії перевірили роботу КПВВ “Чонгар” на Херсонщині

3 года назад 0

22 серпня 2021 року на контрольно-пропускний пункт “Чонгар” Херсонської області прибула з робочим візитом президентка Естонії Керсті Кальюлайд та представники Чеської республіки в рамках саміту “Кримська платформа” , пише Суспільне.Херсон.
Галина Коваль працює на КПВВ “Чонгар” 5-й місяць, обслуговує сервісну та режимну зону. Поки чекає на міжнародну делегацію, розповідає, що змінилося на контрольно-пропускному пункті останнім часом.

“Раніше, якщо ви пам’ятаєте тут були вагончики, де проводили свої дії прикордонники. Зараз підходимо до євростандартів, хоча це адмінмежа. Ми не говоримо “кордон”. Люди приходять із задоволенням, дякують за чистоту. Лише в режимній зоні 24 туалети. Поки що не налагоджено роботу автовокзалу. Там буде ще відділення Ощадбанку і Нової пошти”, – каже Галина Коваль.
У сервісній зоні працює медпункт, де роблять безплатні швидкі тести на коронавірус. Це дає змогу тим, хто перетинає кордон відмінити програму “Дія”. 22 серпня тут черга. За словами Галини Коваль на 13 годину зробили 124 тести. Світлана перетинає адмінмежу, повертається додому на Донеччину від батьків. Говорить, питання окупації Криму – це болюча тема.

“Мені дуже став в нагоді мій сертифікат про вакцинацію. Повертаюся від батьків. Раніше їздила через Каланчак, тут вперше. Хочу, щоб повернувся Крим і не було цих кордонів. Я зі Слов’янська”, – розповіла Світлана.

Міжнародна делегація за участі президентки Естонії Керсті Кальюлайд та голови сенату парламенту Чеської Республіки Мілоша Вистрчила прибула на “Чонгар” об 11:30 та вирушила до адміністративної межі. Цим візитом розпочинаються заходи саміту міжнародної платформи з деокупації Криму. Керсті Кальюлайд поділилася враженнями від побаченого на КПВВ.

“Ми не наважилися підійти до людей, які проходять зараз цю територію. Дуже спекотно і важко, багато речей, але навіть дивлячись на них, розумієш, що це дуже сумно і у них не легке життя. Херсонська область і Українська держава мають сказати, що саме потрібно з естонського боку для допомоги. Чи це освітні питання чи проєкти підтримки соціальної сфери. Наприклад, на Західній Україні вже діють естонські програми електронного перетину державного кордону. І я впевнена, що з успішним втіленням цих проєктів, вони просунуться географічно і далі”, – сказала президентка Естонії.

Чеська республіка у 1938 році пережила ситуацію схожу з окупацією Криму, – сказав голова Сенату парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчил та пообіцяв, що чеська сторона підтримуватиме цілісність України.

“Коли ми подорожували на адміністративну межу між Херсонською областю та Кримом, ми бачили людей, які рухалися в тому ж напрямку, і це було досить сумно. Розірвані сімейні зв’язки, ці люди втратили свої сім’ї. Ми будемо намагатися разом з представниками інших країн не тільки в рамках кримської платформи, створити такий тиск на Росію, щоб вона повернула окупований Крим до складу України, а також Чеська республіка буде допомагати Україні не тільки у сфері політичній, а й у сфері розвитку освіти та науки. Чеська республіка створила стипендійні місця для українських студентів і намагатиметься полегшити для українських громадян можливості працевлаштування в Чехії”, – каже голова Сенату Парламенту Чеської республіки. Полина Светлова