Про що мріють та як бачать світ діти Херсонщини 

4 месяца назад 0

Behind Blue Eyes — це благодійний проєкт про дитячу творчість і мрії на тлі повномасштабної війни. Майже два роки команда проєкту відвідує деокуповані та прифронтові села України, знайомиться з місцевими дітлахами, надихає фотографувати світ навколо та здійснює їх бажання. Херсонщина один із регіонів, де побував Behind Blue Eyes восени минулого року, а саме — в селищах Велика Олександрівка, Бобровий Кут і Заповіт. 

Проєкт Behind Blue Eyes створила команда волонтерів, які спершу опікувалися деокупованими селами на Чернігівщині та реалізували різні гуманітарні потреби – доставляли продукти, одяг, тощо. Спілкуючись з місцевими родинами, волонтерів найбільше вразили діти, які попри пережите, бачать навколишній світ зовсім інакше, аніж дорослі — більш світло, позитивно, чуттєво. Власне так і народився проєкт. Його механіка проста: 

Кожен із зацікавлених хлопчаків чи дівчаток отримує плівкову камеру та тиждень, аби фотографувати все, що їм заманеться. Важливо, що команда лише навчає дітей користуватися пристроєм. Жодних завдань чи вказівок. Кожен самостійно вирішує, що і як варто зберегти на світлині.

Тиждень потому діти повертають команді відзняті фотоплівки та свої списки бажань. 

Behind Blue Eyes публікує зроблені дітьми світлини разом із їх історіями на платформах проєкту, а спільнота може винагородити авторів фото відповідно до їх списків мрій. 

Саме так творчість веде до здійснення бажань! А ще фіксує наслідки повномасштабного вторгнення під унікальним і пильним поглядом українських дітей. 

Ось якими мріями та світлинами поділилися діти Херсонщини з командою Behind Blue Eyes. 

“Я мрію жити в спокою, не чути взриви, щоб був мир. Хочу, щоб новий рік був спокійним, багато подарунків, наприклад, те що я хотів би з подарунків напевно електросамокат, но це не точно. На новий рік хочу краще оцінки, щоб не засмучувати батьків і себе. А так в мене все норм.” , Матвій, 11 р., с. Велика Олександрівка. 

На фото зроблених Матвієм, можна побачити похмуру зруйновану війною АЗС, широку селищну вулицю у центрі якої будинок із пробитим дахом. А поряд із цим є щемливі домашні світлини зі збіговиськом гусочок і курочок на подвір’ї та бабусі, що лагідно тримає півника на руках.

Тринадцятирічна Аня з села Бобровий Кут у своєму вішлісті зазначила, що хотіла б поїхати у велику подорож з родиною, навушники, мир в Україні, повернутися в Херсон, а ще навчитись кататись на мотоциклі. У селищі Аня фотографувала котика на дереві у променях сонця, самотній скейт на потрісканому асфальті, траву вкриту ранковою росою. 

“Я хочу, щоб закінчилася війна. І путін здох”  — це мрії дев’ятирічного Богдана, з села Велика Олександрівка. Світлини Богдана такі ж рішучі та лаконічні як його бажання. На одному — розбитий Запорожець, а на іншому — фургон у дитячих малюнках з гербами та картою України, обведеним у сердечко ЗСУ.

Побачити більше світлин та бажань дітлахів можна на платформі проєкту в , а також на . 

Behind Blue Eyes — благодійний проєкт, у якому діти з деокупованих і прифронтових сіл України знімають своє життя на одноразові плівкові камери, а спільнота винагороджує цю творчість здійсненням усіх бажань, які юні автори склали у короткі вішлісти. Команда подорожує з метою підтримувати дитячу здатність мріяти, попри травматичний досвід війни та показувати, що творчість може бути потужним інструментом для здійснення цих мрій.

Проєкт Behind Blue Eyes реалізується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID "Зміцнення громадської довіри (UCBI)".