“Просування не пріоритет”: чи зможуть ЗСУ розширити плацдарм на лівобережжі Херсонщини та дійти до Криму?

4 месяца назад 0

Щодня російські військові штурмують плацдарми ЗСУ на лівобережжі Херсонщини через те, що Росія готується до виборів на окупованих територіях і їм потрібні перемоги.
Про це керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк у коментарі Радіо Свобода.
Вона додала, що наразі для Збройних Сил України просування не є пріоритетом.
«Просування заради просування не виконується в бойовому сенсі. Просування має бути виправдано тим, щоб потім закріпити ці позиції й використовувати їх для подальшої бойової роботи. А просування заради просування – це втрата життів і боєздатності підрозділів”, – зазначила Гуменюк.
Також військовий експерт Павло Нарожний вважає, що треба порушити логістику окупаційних військ. Зокрема, йдеться про Керченський міст у Криму.
Окрім цього, він зазначив, що на лівобережжі Херсонщини російська армія не має потужних укріплень та немає мінних полів.
Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко розповів «Новинам Приазовʼя», що на сьогодні окупаційні війська не готують контрнаступи на Херсонському та Запорізькому напрямку.
За інформацією експерта, основною проблемою групи військ «Дніпро» є Кринки.
“Та й не тільки Кринки. Є декілька локацій, на яких також закріпилися наші сили оборони та все це турбує росіян”, – сказав Коваленко.
Він зазначив, що у 2024 році варто очікувати розширення плацдармів на Херсонському та Запорізькому напрямках. Але для цього треба зменшити присутність російської авіації, йдеться в матеріалі.
За його словами, для успішних наступальних дій на півдні України треба забезпечити Сили оборони засобами протиповітряної оборони великого радіуса дії.
Також він сказав, що саме розвиток контрнаступу на лівобережжі Херсонщини може вплинути на ситуацію на фронті.
“Особливо, якщо ми говоримо про логістичні артерії 2206, Е97, а також Р57. Розширення нашого плацдарму та фізичний контроль цих логістичних артерій дозволять змусити військових РФ, як мінімум, відійти до Раденська, залишити Олешки, Голу Пристань… Тобто розширити зону нашого впливу » , – наголосив Олександр Коваленко.
На думку генерала армії України, колишнього голову Служби зовнішньої розвідки Миколи Маломужа, в України є реальні перспективи звільнення півдня України – це Херсонська, Запорізька області та вихід на Крим. Водночас треба змінити стратегію та створити певні умови: відрізати російський південний коридор, який йде з окупованого півострова. Він додав, що це системні удари по Криму.
“Зараз же Крим перетворюється не у фортецю, а в пастку, тому що флот буде практично нейтралізований, знищений, й основні військові об'єкти, аеродроми, бази та пускові установки будуть знищені. Оцей формат передбачає і звільнення півдня, і звільнення самого Криму» , – зазначив генерал.
Також екскомандир роти батальйону Айдар Євген Дикий в Radio NV повідомив, що на лівому березі Дніпра українські військові закріплюються за межами Кринків. Водночас він розповів, що настрій у бійців на лівому березі Дніпра бойовий.
“Зараз найближча ціль для українських військових на лівобережжі – Північнокримський канал”, – наголосив Дикий.
Від жовтня в американському Інституті вивчення війни успіхи ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу . Проте в грудні почали з'являтися інтерв'ю українських військових щодо ситуації на лівобережжі Херсонщини.
16 грудня у New York Times інтерв'ю з кілька українськими морпіхами, що брали участь у форсуванні Дніпра на Херсонщині. Вони висловили занепокоєння щодо великих втрат та надто оптимістичних заяв українських чиновників. 17 грудня, Командир роти ударних БпАК «Птахи Мадяра» , що він обурений цією статтею та назвав її маніпулятивною. 
21 грудня офіцер однієї з бригад ТРО, яка працює на Херсонщині, , що глобальних успіхів на цьому напрямку немає, адже в окупаційних військ більше артилерії й технічних засобів.
9 січня видання "Цензор.НЕТ" повідомило, що Кремль, можливо, планує генерала Михайла Теплинського, який командує окупаційними військами на лівобережжі Херсонщини. Раніше він прямо , що ВДВ перебувають під значним тиском для відбиття українських атак на лівобережжі Херсонщини. У новому звіті Інституту вивчення війни (ISW) про те, що російські джерела продовжують скаржитися на постійні проблеми з командуванням і зв’язком, які погіршують боєздатність Росії.