Проїхала 40 блокпостів: завдяки пільговим кредитам на селі переселенка з Херсонщини придбала житло на Чернігівщині

1 неделя назад 0

Переселенка з Херсонщини Олена Білостоцька разом з чоловіком завдяки обласній програмі пільгового кредитування у сільській місцевості "Власний дім" змогли купити житло на Чернігівщині. Вже майже місяць подружжя, як власники однокімнатної квартири на 40 квадратних метрів у селі Рівнопілля.

Як розповіла Олена Білостоцька, на купівлю квартири вони взяли позику 300 тисяч гривень на 10 років. Олена Білостоцька, учасниця програми кредитування. Суспільне Чернігів
"Маємо раз у квартал платити. Але ми будемо його швидше виплачувати, бо ми в цьому зацікавлені".
Олені 49 років, понад 20 з них вона прожила у селі Приморське Херсонської області. Жінка каже: переїзд до Чернігівщини планували ще до повномасштабного вторгнення. Бо чоловік має тут роботу, займається перевезеннями. Хотіли продати будинок у Приморському і придбати житло на Чернігівщині.   Але, витримавши пів року окупації, жінка все покинула і виїхала. Знайомі порадили село Рівнопілля. За словами Олени, позики у 300 тисяч гривень їм вистачило на придбання квартири. Оформлення документів оплатили самі. Будинок у селі Рівнопілля. Суспільне Чернігів
Заступник директора обласного фонду "Власний дім" Андрій Ільченко розповідає, що кредити можна оформити на 20 або 30 років під 6 чи 9% річних за вісьмома напрямками. Нове будівництво – до 400 тисяч гривень, купівля житла – до 300 тисяч, добудова чи ремонт – до 250 тисяч. Андрій Ільченко, заступник директора обласного фонду «Власний дім». Суспільне Чернігів
"А також будівництво, добудова або реконструкція господарських приміщень – 100 тисяч гривень максимальний кредит. Будівництво інженерних мереж – це опалення, водопостачання, водовідведення, газифікація житла — до 100 тисяч. І ще один популярний кредит — це розвиток особистого селянського господарства — сума до 150 тисяч гривень терміном користування до 10 років".
Андрій Ільченко каже: обов’язкова умова для отримання кредиту – проживання та робота у селі або на території громади.   Сплата за кредитом відбувається раз у квартал, тобто 4 рази на рік, на рахунок фонду. Щоб одержати кредити, треба звернутися до місцевої ради та отримати від них клопотання.

"Підбирають документи, звертаються до нас і укладають кредитний договір. Ми робимо переддоговірну перевірку. Виїжджаємо на місце проживання такого позичальника.   Спілкуємося з органами місцевого самоврядування. Дивимося помешкання, де людина проживає. Воно частіше за все піде в іпотеку, в заставу тоді".
Таку процедуру застосовують, якщо розмір кредиту перевищує 100 тисяч гривень. У решті випадків треба двоє поручителів. Карта учасників програми "Вланий дім". Суспільне Чернігів
Нагадаємо, на сільські кредити цьогоріч в області спрямуют​ь 12 мільйонів гриве​нь. Це фінансування з державного, обласного та місцевого бюджетів. Планують надати близько 60 нових позик.

Нині на Чернігівщині уклали вісім договорів на 1,5 мільйона гривень.   Якщо людина невчасно платитиме внески, гроші примусово стягнуть через суд, каже Андрій Ільченко. Випадків, коли у людини забирали житло, за 25 років дії програми не було, а проблеми з виплатами внесків мали 2% позичальників.