Росіяни переробили повідомлення про евакуацію жінки та додали до нього брехню про “звірства ЗСУ”

6 месяцев назад 0

Російські канали, які розповсюджують свої меседжі на тимчасово окуповані території Херсонської області, пишуть, що волонтери евакуювали жінку з Берислава. Вона, нібито, постраждала від одного з підрозділів бригади ЗСУ, який вигнав її з дому. Також у повідомленні йдеться, що хліб у місті коштує від 50 гривень. Медіаплатформа “Вгору” розбирає, чому це повідомлення — фейк. 

Справа допис, який опублікували пропагандисти, зліва — оригінальний пост волонтера
Не ЗСУ, а росіяни розтрощили будинок

Насправді пропагандисти переробили  від волонтера в групі «Берислав і район OnLine», який допомагав вивозити жінку. Це Юрій Махотін, саме він   відео, яке використали пропагандисти. Волонтер вивіз жінку з двома псами та трьома котами до Кам'янця-Подільського, де на неї чекала донька. 

Пропагандисти додали в повідомлення фейкову інформацію. Нібито підрозділ бригади ЗСУ вбив сусідів жінки та зайняв її дім, а також використовує місцевих як “живий щит”. 

Проте в оригінальному повідомленні йдеться про те, що саме росіяни варварськи обстрілюють мирний Берислав, нищать його та роблять із міста сіру зону. Через це там у переважної більшості мешканців немає ні електрики, ні газу, ні води. Саме через дії росіян українці мусять виживати в Бериславі, саме тому місто закрите. Так, 24 жовтня окупанти скинули на Берислав 4 керовані авіабомби.

 

Але очорнити ЗСУ та створити нестерпні умови для життя окупантам замало, вони ще й намагаються переконати, що бізнес в Україні жадібний, а влада не може стримати ріст цін, тож в їхньому повідомленні ціна хліба зросла  із 30 до 50 грн. 

Російська пропаганда намагається дискредитувати ЗСУ та використовує для цього реальні повідомлення від волонтерів, які рятують людей від обстрілів загарбників.

Раніше ми писали, як окупанти вигадують атаки ЗСУ на населення: використовують одні й ті ж фото для звинувачення  ЗСУ в злочинах, які здійснили самі росіяни.