Сальдо роздає медалі немовлятам: яка ситуація з народжуваністю на окупованій Херсонщині

4 месяца назад 0

28 грудня пропагандистські пабліки окупованої Херсонщини розповсюдили новину про вручення медалі немовляті, яке народилося в лікарні Генічеська. Медаль має назву «Народженому в Росії», а приводом для її вручення стало те, що дитина з’явилася на світ напередодні Нового року. Але до початку Нового року ще декілька днів… Цей факт свідчить, що з народжуваністю на тимчасово окупованій території Херсонської області справи так собі.

У замітках про цю подію пропагандисти пишуть, що медаль матері немовляти вручив херсонський зрадник Сергій Черевко, якого окупанти називають «заместителем председателя правительства Херсонской области». Зробив він це за дорученням гауляйтера Володимира Сальдо, який серед загарбників значиться як «губернатор Херсонской области». 

Скріншот з пропагандистського сайту У далекі довоєнні часи, коли Сальдо був мером Херсона, він дуже полюбляв навідуватися 1 січня в пологові відділення міста й обдаровувати малюків, що першими народилися в новому році. Медалі, звісно, не роздавав, але підгузками новонароджених забезпечував.

Традицію колаборант продовжує і на окупованій території, але з народжуваністю в окупації, мабуть, справи кепські. Як пишуть пропагандисти, сьогодні в пологовому відділенні Генічеської центральної районної лікарні «перебуває один новонароджений», якому, власне, і вручили медаль.

При цьому окупаційне «Міністерство охорони здоров’я» звітує, що за весь 2023 рік у Генічеському пологому народилося 499 малюків – на 60 більше, ніж у 2022 році.

А загалом на окупованій території сьогодні працюють усього два пологові відділення, ще одне – у Скадовській центральній міській лікарні. Щоправда, інформації про те, скільки там прийняли пологів за рік, немає. І така мала кількість відділень для породіль не дивує, адже практично всі медичні заклади лівобережної Херсонщини окупанти перепрофільовують під військові шпиталі.
За даними українських судів, станом на листопад 2023 року зареєстровано 65 тисяч новонароджених на тимчасово окупованих територіях України. І це лише 15% від загальної кількості народжень. Юристка українського громадського об’єднання «КримSOS» Анна Рассамахіна , що станом на 2022 рік на ТОТ було зафіксовано близько 200 тисяч осіб, які не мають українського свідоцтва про народження. За її словами, наразі немає можливості встановити точну народжуваність на ТОТ, тому що невідома кількість населення там.
Анна Рассамахіна додає, що за нинішніх обставин встановлення в судовому порядку всіх фактів народження на тимчасово окупованих територіях та їхня реєстрація в РАЦС затягнеться на кілька років та призведе до перевантаження судів.

Цього року в Україні було розроблено механізм реєстрації дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території. Для цього батькам чи родичам немовляти потрібно надіслати на електронну адресу  .



На головній світлині: та сама медаль, яку отримав від окупантів новонароджений у Генічеській лікарні. Фото з пропагандистського сайту