Створено метод, який робить кістки… прозорими

7 лет назад 0

Дослідники з Каліфорнійського…

Кістки в нашому організмі постійно переживають процес деградації і відновлення. Насправді, за даними Каліфорнійського університету, скелет людини майже повністю оновлюється приблизно за 10 років. Цей процес, зокрема, контролюється одним з видів стовбурових клітин в кістковому мозку. Досі єдиним способом перевірити функцію цих клітин можна було тільки шляхом взяття їх проб, що дуже складно і небезпечно для пацієнта.

“Через розрідження стовбурових клітин в кістковій тканині важко екстраполювати їх номери і позиції з декількох шматочків кісток. Крім того, механічне пошкодження кістки порушує розташування стовбурових клітин всередині кістки і погіршує їх функціональність. Тому існує необхідність дослідити їх усередині неушкодженою тканини”, — каже Алон Гринбаум, один з авторів дослідження.

Щоб отримати таку можливість, команда звернулася до методики, розробленої в Стенфордському університеті, пише FainaIdea.com. Вчені прибрали кальцій і ліпіди з кісток миші —  а саме ці дві складові роблять кістки непрозорими. Щоб забезпечити структурну підтримку, необхідну після видалення ліпідів, в тканину вводиться спеціальний гідрогель. Після цього кістки стають прозорими, і через них можна вивчати стовбурові клітини.

Потім дослідники перевірили дію нових ліків, призначених для лікування остеопорозу. Завдяки прозорості кісток учені змогли без хірургічного втручання спостерігати збільшення проліферації (розростання) стовбурових клітин.