Таксиста з Херсона, підозрюваного у держзраді, миколаївський суд відправив до СІЗО

3 недели назад 0

У Центральному районному суді м. Миколаєва розглянуто клопотання щодо застосування запобіжного заходу 54-річному жителю Херсона, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Про це  пресслужба суду.

Згідно з матеріалами клопотання, підозрюваний, починаючи з лютого 2024 року, використовуючи автомобіль, під виглядом надання послуг таксі, збирав та передавав громадянинові РФ інформацію про розташування та дислокацію підрозділів ЗС України.

Зокрема, чоловік здійснював фото- та відеофіксацію розташування підрозділів ЗС України в різних точках міста, фортифікаційних споруд, волонтерського центру, де працювали іноземці, рухи військових колон. Зазначені дані, включаючи адреси та координати, він надсилав представнику країни-агресора.

Деякі з цих об'єктів зазнавали обстрілів із застосуванням важкого озброєння.

Підозрюваний вину не визнав, повідомив, що його співрозмовником був його друг, колишній житель Херсона, який переїхав до РФ. З ним вони регулярно обговорювали місця та наслідки влучень по місту. Крім того, він передавав йому згадану інформацію, проте не знав, що це протизаконно.

Фото- та відеозйомку фігурант проводив за допомогою телефону, закріпленого на задньому бічному склі автомобіля. Мотиви передачі зображень разом із координатами пояснити суду не зміг. Також наголошував, що його друг сам попросив надавати йому відповідні дані.

Захисник заперечив проти задоволення клопотання прокурора та просив обрати запобіжний захід з можливістю внесення застави. Підозрюваний підтримав його позицію.

За результатами розгляду слідча суддя ухвалила застосувати щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без визначення розміру застави.