Відбудова зруйнованих через російські обстріли будинків на Херсонщині: як волонтери БУР допомагають громадам

7 месяцев назад 0

На Херсонщині волонтерський будівничий табір "Будуємо Україну Разом" залучає молодь з усієї України до відбудови громад на Херсонщині. Зокрема, працюють над відновленням об'єктів інфраструктури у Нововоронцовській громаді.
Про це розповіли у марафоні "Суспільне. Спротив" координаторка таборів ГО "Будуємо Україну Разом" на півдні  Ангеліна Щербик та начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації  Андрій Селецький .

Які завдання проєкту "Будуємо Україну Разом" на Херсонщині "Наразі на Херсонщині ми відбудовуємо об'єкти в трьох громадах, як соціальної інфраструктури, так і приватні. Нас там чекають, і ми хочемо довести місцевим, що вони потрібні, що вони не самі. А також намагаємось підбурити їх щось робити, розвиватися далі. В нас збираються волонтери з усієї України, вже почався перший табір у рамках проєкту "БУР-південь". Ми можемо обмінюватися досвідом, показувати свої якісь традиції між собою та місцевим, бо місцеві волонтери до нас теж приєднуються із задоволенням", — говорить Ангеліна.

За якими критеріями обрали громади Херсонщини За словами Ангеліни Щербик, волонтери провели попередню роботу, об'їздили 10 громад, серед яких обирали за критеріями — це і безпекові фактори, і потреба взагалі у місцевих. Наразі для роботи обрали територіальні центри, лікарні, сільські ради та приватні будинки.

"Робота залежить від стану об'єкта, ми залучаємо потрібних майстрів, і волонтери працюють під їх керуванням. Це можуть бути й легкі косметичні роботи, і фасадні роботи, і більш професійні. З будівельними матеріалами допомагає канадська організація за підтримки канадського уряду, в співпраці з якою втілюється цей проєкт. Повністю складається кошторис об'єкта, закуповуються матеріали для роботи. Наш табір триває чотири тижні, є чотири заїзди — два заїзди, перерва 5 днів і знову два заїзди. За цей час роботи на об'єкті мають бути завершені" , — каже координаторка таборів.

Як долучитись до БУР-табору "Ми є в соціальних мережах, є сайт "Будуємо Україну разом", можна там подати заявку. Якщо не вмієте нічого робити — не проблема, тому що більшість волонтерів, які приходять до нас, вперше тримають у руках шпатель чи болгарку. Майстри вчать їх, і це класна можливість навчитися чомусь новому", — повідомила Ангеліна.

Як відбудовують Нововоронцовську громаду Начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький говорить, відбудова є по двох напрямках — державна лінія та волонтери. За його словами, ситуація нестабільна, бо Нововоронцовська громада наразі перебуває на лінії фронту. Всі пошкоджені або зруйновані будинки влада обліковує, працює комісія по реєстрації пошкодженого майна та компенсації. В таких населених пунктах, як Осокорівка, яка досі в червоній зоні, не може працювати ні програма Пліч-о-пліч. Її відбудовують та ремонтують коштом волонтерських організацій і за допомоги ОВА, каже Селецький.

"Наприклад, в Осокорівку завезли вже шість тисяч шиферу для населення, яке самостійно його перекриває. Ми не стоїмо осторонь, прикриваючись червоною зоною, а знаходимо всі можливі ресурси для допомоги людям. Найчастіше пошкоджень зазнають дах, вікна, двері, фасад, стіни. Часто це буває не результат самого обстрілу, а його наслідки — наприклад, обстріл зруйнував дах, пішов дощ, стеля впала" , — говорить Селецький.

Кому допомагають з відбудовою у першу чергу За словами Селецького, у першу чергу допомагають соціально вразливим категоріям населення, які не можуть самі собі допомогти, або не мають роботи, або перебувають у скрутній життєвій ситуації.

"Обов'язково допомагаємо родинам військових, беззаперечно в першу чергу — родинам загиблих або поранених військових, тому що їм і без того дуже тяжко. Але не забуваємо і про звичайні родини. Часто волонтерські організації або благодійні фонди націлюють свою роботу на людей пенсійного віку або на багатодітні родини, і ми розуміємо, що ці верстви населення будуть забезпечені допомогою. А звичайна родина, яка не має якогось статусу, але батьки отримують мінімальну зарплату і тому не мають ресурсу для відновлення після обстрілу або ремонту — ми враховуємо ці фактори та допомагаємо їм також" , — розповів начальник СВА.