Виплати від держави для внутрішньо переміщених осіб: на які зміни чекати з 1 лютого

3 месяца назад 0

Виїхали з тимчасово окупованих територій, втратили домівки або переїхали через постійні обстріли населених пунктів російськими військовими. У кожного з вимушених переселенців з Херсонщини своя історія. Хто з них може розраховувати на подальші виплати від держави дізнавались кореспонденти  .

Ксенія Шатохіна та її мати Віра вимушені переселенки з тимчасово окупованої Нової Каховки на Херсонщині. Разом з чоловіком та дітьми Ксенія виїхала на підконтрольну Україні територію у квітні 2022 року.

"Виплати одержуємо ті, що нам виплачує держава — дві тисячі гривень. Це допомагає тим, що ми можемо оплатити комунальні з цих грошей. Працюю волонтером разом з чоловіком у "Місті тисячі джерел", але за це ми не отримуємо кошти ніякі", — сказала Ксенія.
Вона чула про зміни у нарахуванні виплат від держави для внутрішньо переміщених осіб після 1 лютого. Чи буде і надалі отримувати грошову допомогу, не знає.

"Дитину треба одягати, годувати і канцелярські витрати обов'язкові, як у кожного. Важко буде. Взагалі не розумію, як люди, переселенці, будуть обходитися без цих додаткових грошей", — говорить вимушена переселенка.

Лариса Борова з Голої Пристані. Коли російські військові підірвали Каховську ГЕС, її будинок затопило. Жінка виїхала з тимчасово окупованого міста 9 червня 2023 року. Зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа наприкінці червня в Одесі.

"У мене немає ніяких засобів доходу, мені до пенсії залишився рівно рік. Щоб працювати, у мене немає на даний час таких можливостей. У мене проблеми зі здоров’ям. Я виїхала з окупації, була два тижні в Києві на реабілітації. У мене знайшли проблеми: сильні болі в попереку. На даний час я проходжу процес реабілітації, мені немає можливості довго сидіти й стояти",  — розповіла жінка.

За словами юристки  Олени Іпатенко , соціальні виплати автоматично продовжать після першого лютого тим внутрішньо переміщеним особам, чий дохід на одного члена сім’ї не перевищує 9 444 гривні і які зареєструвалися з 1 серпня 2023 року.

"Далі також продовжується автоматично тим ВПО, у складі сімей яких, є люди працездатного віку, які доглядають за дітьми, яким не виповнилося шість років. Також це особи, які доглядають за тяжко хворими дітьми, особи з інвалідністю першої і другої груп, громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, також які доглядають за особами з інвалідністю першої групи або доглядають за дітьми з інвалідністю і також доглядають за особами, які досягли 80 річного віку, студенти, які не проживають у гуртожитку і навчаються за денною чи дуальною формою. Також автоматично продовжують виплату на проживання тим ВПО, які знайшли роботу за своїм переміщеним місцем проживання і сукупний дохід для них не перевищує трьох ось цих прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Таким особам буде ще автоматично продовжено виплати ВПО на пів року", — повідомила юристка.

Згідно з постановою кабміну 332 передбачено, що виплата допомоги на проживання ВПО, не має перевищувати 12 місяців. Тобто її обмежили строком. Сьогодні соціальні виплати на проживання отримують близько двох з половиною мільйонів українців. Зміни у законодавстві мають на меті зменшити цю кількість людей до 170 тисяч.

"Така ситуація: тим особам, які є внутрішньо переміщені і звернулися за допомогою на проживання до 1 серпня 2023 року — з першого серпня їм автоматично продовжено до 1 лютого 2024 року. Далі таке продовження автоматичне цими нормативними актами не передбачено для таких осіб. З 1 листопада вона (ред. допомога) надається на сім’ю. Тобто уповноважений член цієї родини подає заяву на всю родину" , — додала Олена Іпатенко.

​Через дискусії навколо цього питання, юристи очікують на зміни у законодавстві, сподіваючись на те, що перелік внутрішньо переміщених осіб, які надалі отримуватимуть державні виплати, буде розширений.​