«Влучили у квартиру, плита перекрила вихід, нас евакуювали пожежною драбиною»: херсонець про нічну атаку РФ

6 месяцев назад 0

Російська армія не припиняє обстрілювати Херсон, передмістя та звільнені населені пункти правобережжя. Вночі через влучання снаряда РФ у багатоповерхівку в Херсоні виникла пожежа, вдень — обстріляли автобус з пасажирами.

У Херсоні в Дніпровському районі близько 14 години під російський обстріл потрапив пасажирський автобус.

Як розповів херсонець  Микола Миколайович , маршрутка їхала дорогою, а потім зупинилась. Почалась пожежа, перебило високовольтну лінію ЛЕП.

"Я взяв відро, пісок та побіг тушити, викликав поліцію, швидку та рятувальників. Ми підійшли до зупинки, коли приїхали поліцейські, ДСНС і військова адміністрація. На місці був водій, він був при тямі, але, звісно, в шоковому стані. Стався вибух і він протягнув ще метрів 200, а потім зупинився" , — говорить чоловік. Вибите скло у маршрутці внаслідок обстрілу РФ, Херсон, 30 жовтня 2023 рік. Фото: Олександр Прокудін/Telegram
За інформацією  обласної прокуратури , на перехресті де проїжджав автобус вибухнув мінометний снаряд.

Керівник пресофісу ОВА  Олександр Толоконніков розказав, що снаряд РФ вибухнув поряд з маршрутним автобусом. Семеро пасажирів, які знаходились в маршрутці — поранені: одна жінка у тяжкому стані, шестеро — обстежуються у лікарні. Обгорілий балкон у багатоповерхівці через влучання російського снаряда, Херсон, 30 жовтня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
В ніч на 30 жовтня 2023 року у багатоповерхівку в іншому спальному районі міста влучив російський снаряд, зайнялась пожежа. Місцевого жителя  Олександра разом з родиною та сусідами евакуювали з заблокованих квартир.

"Обстріл стався о 23:00. Влучили в одну з квартир, три — вигоріли повністю. Загинула бабуся, вона лежача була. Плита перекрила нам вихід, дві родини, тобто чотирьох людей знімали та евакуювали пожежною драбиною", — каже Олександр. Побиті вікна, пошкоджені меблі на кухні у приватному будинку, Херсон, 30 жовтня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон
За словами місцевої жительки  Наталі , необхідно забрати документи та речі, які залишились у квартирах, а потрапити туди не можливо.
З будинку людей евакуйовували рятувальники, розповіла речниця ДСНС області  Оксана Ульянова.

"Чотирьох людей евакуювали за допомоги автодрабини, ще 25 — сходовою клітиною. У квартирі, куди влучив снаряд РФ, рятувальники знайшли загиблу власницю. Пожежу ліквідували",  — повідомила речниця ДСНС. Залишки від російського снаряда на вулиці біля будинків, Херсон, 30 жовтня 2023 рік.Фото: Суспільне Херсон
Наталя Полторацька живе поруч з багатоповерхівкою. Після нічного обстрілу пошкоджена і її приватна оселя.

"Пожежа зайнялася в сусідському будинку, а потім почало і до нас летіти. Дах в будинку не дуже пошкоджений, а вікна та двері повибивало. У господарській споруді також вибиті двері і вікна. Я вночі була у сина. Про обстріл мене повідомила сусідка, я приїхала одразу",  — каже жінка.

Протягом доби 29 жовтня 2023 року російська армія 19 разів обстріляла Херсонську територіальну громаду. Гатили не лише по обласному центру, а й передмістю — Антонівці, Садовому, Зимівнику та Інженерному

Не припиняють обстрілювати і Бериславський район. Вранці у Зміївці пошкодили каплицю, розказав начальник РВА Володимир Літвінов.

"Внаслідок російських обстрілів у Бериславі пошкоджена будівля музичної школи, адміністративні будівлі та будинки. Армія обстріляла місто з артилерії, використовували БпЛА, скинула вибухівку з дрона. Село Новий Берислав атакували з артилерії: 46-річний чоловік отримав поранення несумісні з життям. У Хрещенівці Нововоронцовської громади пошкоджені будинки, трактор і лінії електромереж. Били також і по околицях села Милове. Сталося згорання національного парку Кам’янська Січ" , — повідомив Літвінов.

Всього, за інформацією Херсонської ОВА, російські військові 95 разів обстріляли правобережну частину Херсонської області. 42 авіабомби скинули на Бериславський та Херсонський райони.
 
За даними МВА, у Херсонській громаді внаслідок атаки РФ станом на 18:30 30 жовтня 2023 року одна людина загинула, дев'ятеро — поранені.