“Вони застрягають“: юрист пояснила, чи можуть помилково мобілізовані чоловіки звільнитися із ЗСУ

9 месяцев назад 0

В Україні часто з'являється інформація про "помилкову" мобілізацію. Юрист Любов Галан пояснила, чи можна звільнитися із ЗСУ у випадку, коли призвані чоловіки мають інвалідність.

Співзасновниця і голова "Правозахисного центру для військовослужбовців "Принцип" повідомила, що наявність інвалідності не є підставою для звільнення із ЗСУ. Навіть якщо у українця з обмеженими фізичними можливостями є довідка, яка підтверждує його стан.

Під час мобілізації в армію потрапляють багато громадян з групами інвалідності:

"У нас часто питають як може бути таке, що в ЗСУ досить багато людей з реальними групами інвалідності й ця проблема дуже гостра, бо підстав для звільнення цих людей з ЗСУ нема. Механізму звільнення цих людей помилково чи злочинно-помилково мобілізованих немає. Вони застрягають і навіть були законодавчі пропозиції щодо змін у механізмі, поки вони не були розглянуті. Рішення про ухвалюються приймаються не зовсім відповідно навіть до чинного наказу  про ВЛК" , – підсумувала Любов Галан.
Мобілізація в Україні: кого призиватимуть у вересні В Україні продовжується загальна мобілізація. Керівник Львівського обласного ТЦК полковник Олександр Тищенко пояснив, які категорії чоловіків призиватимуть у вересні у першу чергу. Зазначено, что отримання повістки не завжди означає мобілізацію. Армії потрібні всі спеціальності, у частинах вистачає запитів на посади в штабах.

Вказано, що з 1 вересня в Україні можуть мобілізувати:

  • придатних або обмежено придатних чоловіків 27-60 років, з військовим досвідом та без нього;
  • придатних або обмежено придатних чоловіків 18-27 років, які вже проходили строкову службу і знаходяться у резерві або запасі;
  • призовники 18-27 років без проходження строкової служби — вони можуть лише добровільно підписати контракт із ЗСУ (їх не можна мобілізувати примусово);
  • чоловіків, знятих з військового обліку, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров'я та за умови, що вони не вчинили тяжкого злочину, через який мобілізація заборонена.