У Херсонській гімназії відбувся Новорічний Василопіто

2 года назад 0

Херсонське міське товариство греків Еллада в гостинних обіймах Херсонської гімназії №16, де поглиблено вивчають мови національних меншин, 21 грудня презентувало традиційний грецький пиріг Василопіто.
Василопіто – пиріг Св.Василя, царський пиріг, предмет гордості кожного грецького дому, обов’язковий атрибут святкового новорічного столу. Він готується зі здобного тіста з курагою, чорносливом, цитрусовими і чисельними спеціями. За консистенцією тісто дещо нагадує сучасні кексові вироби.
В процесі презентації активісти грецької громади ознайомили учнів з основами святкових новорічних кулінарних традицій Греції. Вони розповіли про звичаї, зокрема, що стосуються давніх обрядових дійств з діргемами (давньогрецька монета). Знайти золотий діргем у Василопіто на Новий рік означало для давнього грека велике щастя та вдачу на весь рік наступний.
Директор гімназії Крістіна Головченко провела разом із учнями для грецьких гостів невеличку екскурсію. Греки Херсона урочисто відкрили новий клас з вивчення новогрецької мови, який був відремонтований цього року спільними зусиллями. В неформальній обстановці сторони обговорили перспективи подальшої етнокультурної та освітньої взаємодії.
«Нехай він буде щасливим для всіх нас», — відзначила голова Херсонського міського товариства греків «Еллада» Звездина Сарібекова.
Херсонська гімназія №16 – чудове місце для творчих зустрічей. Теплі стіни гімназії випромінюють світло, дихають історією та мистецтвом. Саме тут, до речі вперше в нашому місті, з’явилися музичні класи, а згодом і музичне училище, в якому на початку ХХ століття працювали й навчались серед інших і представники грецької громади.
Херсонське міське товариство греків Еллада
P.S . Презентація відбулася з дотриманням необхідних санітарно-епідеміологічних вимог, що стосуються проведення заходів.