У Скадовську оживає морський порт

2 года назад 0

Морський торговий порт у Скадовську на Херсонщині "оживає" після тривалої перерви у роботі. Тут відкривають міжнародну поромну переправу, яка з’єднає український курорт із грузинським містом Поті.
Звідти у Скадовськ уже прийшов перший пором «Star N» із 33 легківками та 12 фурами з вантажем (цитрусові та коньяк на замовлення великої торговельної мережі), І це тільки початок: надалі порт прийматиме від 4 до 5 таких суден на місяць, каже директор Скадовського МТП Олександр Литвиненко. Місткість порому складає близько тисячі тонн, і він може брати на борт ще й до двохсот пасажирів. Подорож до Грузії їм обійдеться у суму близько 150 доларів США.
Поромну переправу обслуговує українська стивідорна компанія, яка вже взяла в оренду портопункт Хорли та частину інфраструктури Скадовського морського торгового порту. Якщо лінія Скадовськ-Поті виявиться економічно вигідною, і буде працювати стабільно, це означає, що порт нарешті прокинеться від «летаргічного сну». І знову забезпечуватиме роботою й зарплатою щонайменше тридцять членів свого трудового колективу, сплачуватиме податки. Але не тільки.
Коли тут діяла інша міжнародна переправа Зонгулдак-Скадовськ, водіїв вантажівок, котрі користувалися її послугами, обслуговували місцеві кафе, готелі та кемпінги. Відтак, сфера обслуговування діяла цілорічно, а не тільки протягом курортного сезону. А її відновлення означає появу ще десятків робочих місць і додаткові можливості для поповнення місцевої скарбнички та розвитку громади.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день
Фото: uspa.gov.ua