У Великоолександрівській громаді посадовці обговорили зміни в податковому законодавстві

7 месяцев назад 0

У Великій Олександрівці відбулись робочі зустрічі керівниць Великоолександрівської селищної військової адміністрації Наталії Корнієнко та Великоолександрівської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Інни Легуші зі старостами та представниками Давидівбрідської й Білокриницько-Білоусівського старостинських округів Великоолександрівської територіальної громади.

Обговорювали стан наповнення бюджетів громад податковими платежами та новації податкового законодавства.
Зокрема, що з 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ, яким, серед іншого, відновлено обов’язок підприємців – платників єдиного податку І та ІІ групи сплачувати єдиний податок.

Разом з цим, ФОП, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України станом на дату їх початку, мають право не сплачувати єдиний податок І та ІІ групи за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії, виникла їх можливість або почалася тимчасова окупація, до останнього числа місяця, в якому їх було завершено.
До закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року встановлено зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документа або видачу його на неповну суму покупки, що застосовують до ФОП-єдинників, не платників ПДВ, які здійснюють торгівлю (крім продажу підакцизних, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння). Розмір штрафу – 25% вартості проданих з порушенням товарів/послуг за порушення, вчинене вперше та 50% за кожне наступне порушення.

З 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання РРО/ПРРО.
Застосовувати РРО/ПРРО при готівкових розрахунках є обов’язком усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців І групи. Бізнесмени самі обирають, який тип касового гаджета використовувати – класичний РРО чи програмний.

ДПС розроблено безплатне програмне рішення (ПРРО), яке відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат і спеціальних навичок користувача. Реєстрація ПРРО здійснюється через сервіс «Електронний кабінет», увійти до якого можна через офіційний вебпортал ДПС, або перейти за посиланням: . Е-кабінет має захист, тому вхід у приватну частину здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отримати який можна у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Під час заходів сторони домовилися активізувати співпрацю з метою наповнення бюджету.
Пресслужба Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі