Урядовий експеримент — зруйновані росіянами села відбудовують на Херсонщині

7 месяцев назад 0

Ілюстративний скріншот: uatv.ua
До кінця року Україна планує відбудувати 120 будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області, знищеному на 95%. Воно увійшло до експериментального урядового проєкту, за яким держава має відновити 6 населених пунктів, що постраждали через російську агресію, повідомляє .

До вторгнення РФ у селі мешкали понад 2 тисячі осіб, третина повернулася. Живуть або в зруйнованих будинках, або в модульних будиночках, які надали волонтери, і чекають на велике відновлення.

Так, Микола Данилевський дав інтерв’ю біля фундаменту нового будинку. Попередній на 78,8 кв. м житлової площі зруйнували росіяни. Посад-Покровське було лінією розмежування, там точилися запеклі бої. Нині з дружиною Микола тулиться в модульному будиночку, в якому лише одна кімната. До будиночка прибудував кухню, поставив буржуйку, піч. Новий будинок йому зводять коштом німецького благодійного фонду, який обіцяє відбудувати в селі 25 об’єктів. Державне агентство з відновлення контролює якість. Миколі пощастило, його документи вціліли й були в повному порядку, тож відновлення почалося відносно швидко.

А в його сусідки навпроти ситуація інша — її будинок розбомблено, а відбудовувати не можуть почати ні благодійний фонд, ні держава. На документах не вистачає штампа БТІ. З весни жінка бігає по інстанціях. Розв’язавши одну проблему, виявила іншу — житло давав радгосп, земля не приватизована, на ній побудували веранду, тож квадрати не сходяться. Таке замкнене коло. І таких історій у селі вистачає.

“Є ті, хто купив, 20 років прожив і вже померли люди, які продавали. Взагалі немає документів. Усе треба доводити до ладу. Це потрібно переоформляти в Білозерці, а Білозерку часто обстрілюють, люди бояться туди їхати”,  — розповіла помічниця старости Посад-Покровського Лариса Соколова.
У Посад-Покровському знищено 800 будинків, які держава хоче відбудувати в межах урядового експерименту. У квітні представили концепцію. Спочатку планують повернути людей, потім взятися за ліцей, амбулаторію, старостат. Але документи в порядку тільки в кожного п’ятого жителя, тому роботи ніяк не розпочнуться.

У центрі села Агентство відновлення спорудило паркан, за яким ховаються розбиті будинки. Обіцяє почати будівництво 120 будинків і дороги. На це заклали 500 млн грн.

“Я думаю, до перших будинків ми приступимо десь за пару тижнів. Плануємо 3-4 місяці на них. Це будуть різні тендери, різні підрядники. Також почнемо роботу з проведення комунікацій, постачання води, газу, електрифікацію”, — повідомив начальник Служби з відновлення та розвитку інфраструктури в Херсонській області Микола Савченко.
Тих, у кого проблеми з документами, держава обіцяє не лишати. Програма діятиме три роки, у людей є час усе зібрати, або, наприклад, погодитися на меншу житлову площу. Наприклад, Валентина може замість бажаних 70 квадратів отримати 50. Каже, їй вистачить. Бігати по кабінетах вона вже втомилася, поки з чоловіком ремонтують уцілілу будівлю, щоб якось перезимувати.