Зарплати, пенсії, виплати для ВПО та тариф на світло: які зміни чекають на українців з 1 січня

5 месяцев назад 0

Стало відомо, які зміни очікуються в Україні з 1 січня. Названо нові розміри зарплат, пенсій, а також виплати для ВПО та тариф світло.

ЗарплатиЗ 1 січня заплановано підвищення мінімальної заробітної плати до 7100 грн або 42,60 грн/год. З 1 липня 2024 року "мінімалка" має збільшитись до 8000 грн.

ПенсіїПрожитковий мінімум зросте в Україні до 2920 грн. Розмір пенсій залежить від цього показника. Мінімальна пенсія збільшиться до 2361 грн, а максимальна – до 23 610 грн. Доплата за понаднормовий стаж становитиме 23,6 грн за кожен рік.

Також зміняться вимоги до страхового стажу для оформлення пенсії. Якщо зараз потрібно офіційно опрацювати щонайменше 30 років, то з 2024-го – вже 31 рік.

Тариф на світлоЕлектроенергія з 1 січня не дорожчатиме, незважаючи на численні повідомлення про таку можливість. Причому стало відомо, що тариф на електроенергію залишиться на рівні 2,64 грн/кВт-год до кінця опалювального сезону.

Виплати ВПОНа початку 2024 року не планується зростання розміру виплат для переселенців. Дорослі українці зі статусом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) продовжуватимуть отримувати по 2000 грн на місяць, а діти та особи з інвалідністю – по 3000 грн.

Виплати за зруйноване житлоУ Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомили про виплати громадянам, чиє житло постраждало внаслідок війни. Їм слід подати заявку на отримання коштів через державну платформу "Дія". Потім комісія розгляне її та визначить розмір компенсації. Вона залежатиме від початкового огляду та раніше складеного акта.