АМКУ розслідує змову на ринку скрапленого газу

АМКУ розслідує змову на ринку скрапленого газу

7 лет назад 0

Антимонопольний комітет України, проаналізувавши ситуацію на ринку скрапленого газу, встановив наявність суб’єктивних підстав для стрімкого зростання цін на АГЗС у серпні 2017 року. У зв’язку з цим 4 вересня 2017 року державним уповноваженим Валерієм Полюховичем порушено справу за ознаками вчинення антиконкурентних узгоджених дій на ринку скрапленого газу в якості моторного пального.

З метою забезпечення всебічного, повного та об’єктивного з’ясування дійсних обставин справи 6 вересня 2017 року за ініціативи державного уповноваженого Валерія Полюховича відбулося обговорення обставин, що спричинили зростання цін на скраплений газ, на якому імпортери, вітчизняні виробники, представники роздрібних мереж та їх об’єднання, а також органи виконавчої влади та експерти ринку мали можливість надати свої пояснення та міркування з порушених питань.

Учасники ринку наголошували на існуванні виключно тих об’єктивних обставин, що вплинули на цінові коливання і утворення дефіциту пального, які і раніше були відомі Комітету, а саме:

1. Стрімке обмеження пропозиції внаслідок скорочення обсягів постачання з Росії (70% всього ринку) через створення адміністративних перепон для імпортерів зі сторони Федеральної служби з технічного та експортного контролю Російської Федерації.

2. Нестача транспортної та складської інфраструктури (брак цистерн та сховищ для зберігання скрапленого газу), що дозволила б створити стабілізаційний запас для уникнення дефіциту, і висока вартість використання цих потужностей.

3. Постійне зростання попиту на скраплений газ, як більш дешевої альтернативи бензинам, та піковий період споживання, що на фоні обмеження ресурсу призвели до стрімкого зростання цін.

За словами учасників засідання, саме через об’єктивні обставини, що спричинили дефіцит, значна кількість оптових трейдерів, представлених на українському ринку, були змушені шукати альтернативні джерела постачання ресурсу, зокрема в країнах Європи, з порівняно більш високими цінами. Наслідком такої переорієнтації стало закладення поточних комерційних витрат у роздрібну ціну для споживачів.

Водночас, отримана в ході проведеного заходу інформація не спростувала попередніх висновків Антимонопольного комітету щодо наявності ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Як зазначив державний уповноважений Валерій Полюхович: «Наразі мною здійснюється збір доказів у справі. Всі учасники ринку отримали мої вимоги про надання відповідних документів. За результатами аналізу отриманої інформації, суб’єкти, які вчинили порушення конкурентного законодавства на ринку скрапленого газу, будуть притягнуті до відповідальності».