Херсонці розкуповують кисневі концентратори й оксиметри

3 года назад 0

Налякані чутками про те, що в лікарнях Херсонщини начебто вичерпалися запаси кисню й місць для пацієнтів із коронаврусом може не вистачити, навіть здорові мешканці області намагаються заздалегідь врятувати себе самі. Через це суттєво підскочив попит на компактні пульсоксиметри для вимірювання рівня кисню в крові та кисневі концентратори. Їх розкуповують, «наче гарячі пиріжки». Торговці медтехнікою, в свою чергу, не пропустили нагоду, і через ажіотажний попит підняли ціни такого товару, в середньому, на п’ять-десять відсотків. Та покупців через це не поменшало: адже ставка – життя, а не гроші.

Втім, дефіциту, на перший погляд, немає. Комерсанти, котрі торгують через Інтернет, зараз пропонують на продаж одинадцять моделей пульсоксиметрів по ціні від 159 до 1290 гривень. Вартість відрізняється залежно від фірми-виробника та особливостей конструкції. Кисневі концентратори (у наявності п’ять моделей) пропонують за 10-38 тисяч гривень. Причому тут грає роль не тільки виробник та модель, а й ресурс (від 10 до 25 тисяч годин безперервної роботи). 

Але і в кисневих концентраторів, і в пульсоксиметрів з віртуальних торгових майданчиків є спільна особливість. Комерсанти, в кращому випадку, додають до них лише сертифікат виробника, а не документ відповідності, виданий в Україні. Усі інструкції – іноземною мовою, від англійської аж до китайської. Це грубе порушення вітчизняного законодавства про захист прав споживачів, що карається великим штрафом. Однак торговці не дуже тим переймаються: спробуй-но відшукати їх на просторах Інтернету! Крім того, налагоджувати апарат, від якого може залежати ваше життя чи життя ваших близьких (а ті ж концентратори використовують не тільки ковідні хворі, а й пацієнти, котрі потерпають від астми, серцевих хвороб, нападів алергії з задухою тощо), послуговуючись незрозумілими інструкціями, просто незручно і небезпечно. 

Хоча навіть такий виріб невідомої якості нині отримати непросто. Хоча комерсанти обіцяють покупцям «швидку доставку», у розмові  за наведеним на сайті номером контактного телефону адміністратор повідомляє: через велику кількість заявок доставка протягом доби можлива лише в Києві, Дніпрі чи Одесі – тобто там, де безпосередньо розташований офіс фірми. А мешканці Херсона чи населеного пункту в «глибинці» мусять чекати отримання замовленого товару дві-три доби і більше. От тільки коронавірус не чекатиме: він «з’їдає» здоров’я хворого, не влаштовуючи пауз.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.