Коронавірусні випробування для Херсонщини тривають

3 года назад 0

Окрім людей із хронічними захворюваннями серцево-судинної системи та цукровим діабетом, не менш вразливі перед коронавірусом вагітні. Для таких мешканок Херсонщини навіть відвели тридцять ліжок у відокремленому корпусі клінічної лікарні імені Лучанського. Та попри те, що епідемія поширюється, бувають дні, коли ці ліжка повністю вільні, зазначив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, депутат Херсонської облради Віктор Короленко.

— З початку епідемії на коронавірус у регіоні за весь час захворіли всього тридцять вагітних. Був період, коли у відділенні для них не було жодної пацієнтки. Зараз їх п’ять. Всі інші видужали, їх новонароджені діти здорові і знаходяться вдома, — розповів на сесії облради голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я, здорового способу життя та курортно-туристичної діяльності Віктор Короленко.

Загалом, у медичних стаціонарах Херсонщини для ковідних пацієнтів передбачили 4600 ліжок. З них до 1731-го мають підвести кисень. Гроші (в тому числі з обласного бюджету) на це виділили, але сьогодні з киснем лише 1612 ліжко-місць. Робота в цьому напрямі триває, запевнив Віктор Короленко.

Зараз у краї шпиталізували 1092 заражених коронавірусом. На жаль, чимало серед них і самих медиків, котрі знаходяться на передньому краї боротьби з епідемією. З-поміж людей у білих халатах захворіло 576 осіб, і сім з них померло. Це при тому, що персоналу в наших лікарнях і так не вистачає. Лише в Херсоні, каже начальник міського управління охорони здоров’я і член тієї ж постійної депутатської комісії  Світлана Межерицька, забезпеченість стаціонарів лікарями сягає лише восьмидесяти відсотків. Причому з тих дипломованих спеціалістів, котрі там працюють, половина вже досягли пенсійного віку, і можуть будь-коли піти на заслужений відпочинок. А випробування для них аж ніяк не скінчилися. За прогнозом, який озвучив на сесії Віктор Короленко, пік коронавірусного навантаження на лікарні Херсонщини можна спостерігатися вже незабаром, а саме з 8 до 12 січня наступного року.

Аби не потрапити під роздачу, слід уникати багатолюдних місць, де можливість підхопити недугу дуже висока. Це великі торгово-розважальні центри та супермаркети, загальнодоступні басейни й фітнес-клуби. Та якраз на зимові свята охочих відвідати такі заклади багато, оскільки в людей з’являється багато вільного часу. От вони його й витрачають на відвідини розважальних закладів. А віруси тільки цього й чекають.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.