Херсонській АртХаб — без «Ілюзіона». «Ілюзіон» — виставлений на конкурс

6 лет назад 0

Життя без ілюзій: в облраді оголосили конкурс на оренду «Ілюзіону». На сесії питання оголошення конкурсу про оренду підтримали 43 депутати,  передає ПІК.

Депутати на сесії облради 16 березня прийняли рішення про оголошення конкурсу на право оренди комплексу будівель та споруд, що знаходиться на балансі комунального підприємства «Кіновідеопрокат» Херсонської обласної ради за адресою: м. Херсон, вул. Гімназична, 30-а. Мова йде про приміщення кінотеатру «Ілюзіон», де донедавна працював Арт-хаб і звідки артхабівців попросили через те, що, мовляв, потрібно провести протипожежні заходи.

На захист «Ілюзіону» для того, щоб при здачі в оренду було збережене соціально — культурне середовище, яке там склалося, єдиний виступив публічно депутат облради Олександр Шумей. Спочатку він запропонував зняти з розгляду це питання. «Вношу пропозицію зняти з розгляду на доопрацювання питання 56 про оголошення конкурсу на право оренди. Мені здається, що ми не врахували те соціально-культурне середовище, яке склалося навколо об’єкту.

По-перше. А по-друге, навіть на президії нам дещо недостовірну інформацію дали щодо 100 тисяч, які ми виділяли на протипожежні заходи», — сказав Шумей.

«Кошти використані, просто обладнання не встановлено. Тому давайте без будь-яких напружень ми просто доопрацюємо. Внесемо необхідні зміни і на наступну сесію вже винесемо» — так запропонував депутат.

 На запитання голови облради Владислава Мангера, а які саме зміни пропонує депутат внести, Олександр Шумей пояснив: 

«Врахувати соціально-культурне середовище, яке склалося навколо об’єкта. Неодноразово збиралася громадськість, яка каже, що для багатьох людей це місце має певний сенс і певну цінність не лише як об’єкт комунальної власності громади». 

Проте пропозицію Шумея підтримали лише 15 депутатів.

 

Вдруге Олександр Шумей намагався переконати депутатів під час обговорення 56 питання. Він запропонував  все ж внести зміни, які допоможуть зберегти об’єкт як такий, що має значення для громади як соціально — культурне середовище. Адже в іншому випадку переможе гаманець:

«Шановні колеги, я все-таки за те, щоб його трошки відтермінувати. Але якщо вже воно пройшло, хотів би наголосити, що зазначеним рішенням ми фактично передаємо об’єкт під комерційні потреби. І його учасники будуть ті, хто має найбільше коштів», — пояснив Шумей. 

Він звернув увагу, що незабаром про «Ілюзіон» почують в американському посольстві, що в Європі оголосили рік культурної спадщини.

«Просто хотів би нагадати, що цей рік Європарламентом визнаний як рік культурної спадщини в Європі. Тільки що дзвонив хлопцям, які там займалися культурою, на території цього закладу, в тих приміщеннях, ось скоро буде демонструватися фільм в американському посольстві щодо нашого «Ілюзіону». Його зміст я не знаю. Але так, як ми вже рік про це говоримо, і вже були «круглі столи» про те, що там існує культурне середовище, давайте це врахуємо. Давайте не ввійдемо в історію…як люди, які розпочали процес зникнення останнього кінотеатру чи приміщення, яке використовувалося під кінотеатр. Особливо це стосується людей, які балотувались в депутати в міста», — звернувся депутат облради до своїх колег. «Тому конкретна пропозиція: прошу внести наступні зміни: пункт 3, третій від кінця абзац, де умови. Основним критерієм визначення переможця конкурсу є максимальний розмір орендної плати – це зрозуміло. Замість виконання інших умов написати: та збереження соціально-культурного середовища об’єкта. У пункті 4 – у разі, якщо найбільший розмір орендної плати одночасно декількома учасниками, визначається учасник, який запропонував найкращі умови оренди з урахуванням його цільового призначення,  продовжити: та збереження соціально-культурного середовища об’єкта», — так сформулював Шумей. 

У відповідь голова облради Владислав Мангер заявив категорично: «Складно назвати це соціально-культурним середовищем, тому що там стіни попадали». До пропозицій та зауважень Олександра Шумея депутати не прислухалися. 

Джерело — ПІК