На Форумі видавців відбулася презентація «Читанки для діточок» Маркіяна Шашкевича

7 лет назад 0

У блакитній залі палацу Потоцьких за участі першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва відбулася презентація «Читанки для діточок» Маркіяна Шашкевича видавництва «Українська мить».

Організатором заходу став Мистецький фонд імені короля Данила та Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» ім. Василя Стуса. Модератором зустрічі був Микола Стефанчук, – повідомляють на сайті Форуму видавців.

Книга «Читанка» Маркіяна Шашкевича як скарб нації присвячена 205-літтю уродин незабутнього поета і священика, який вперше вписав слово «читанка» в українську мову. Укладачем унікального видання став лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України Ярема Гоян. На презентації видання пан Гоян виголосив промову про значення діяльності «Руської трійці», зокрема, отця Маркіяна Шашкевича для розвитку культури Галичини і всієї української нації, наголосив на актуальності цієї мистецької перлини не лише для дітей, а й для усіх свідомих українців.

У книзі збережено дух, поетику, лексику Шашкевича, фонетичні та морфологічні особливості, діалектичні слова та характерні образні звороти. Перший том видання – неадаптований, тобто такий, яким його створив Маркіян Шашкевич, другий – перекладений на сучасну українську мову, а третій – містить портрет митця як культурного діяча. Книга ілюстрована гравюрами лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка академіка Василя Касіяна.

Видання благодійне, усі його примірники будуть надіслані в бібліотеки, школи та інші заклади культури.