Українські музеї недорахувались кількох визначних картин

7 лет назад 0

Картини художника Віктора Пузиркова "Попереду мир", "Вони боролися за Батьківщину" та "Вид на острів мертвих" в різний час зникли з українських музеїв.

Але правоохоронцям досі повідомлено лише про один із цих зниклих творів мистецтва, з'ясували журналісти програми "Схеми".

Зниклий етюд митця "Вид на острів мертвих" став єдиною картиною, яку у 2015 році внесли у каталог культурних цінностей, що зникли з державних музеїв. За словами музейних фахівців, коли зниклі культурні цінності вносять до такого каталогу, це сприяє їхньому пошуку та ідентифікації.

Відсутність картини Пузиркова помітила дирекція художніх виставок України. Етюд вдова художника Майя Пузиркова оцінила у кілька тисяч доларів. І коли їй повідомили, що картини нема, не змогла у це повірити.

Іншу картину Віктора Пузиркова "Попереду мир" на запит "Схем" також не змогли відшукати у заповіднику "Переяслав". За документами, її передали до цього музею ще в середині 1980 років від Дирекції художніх виставок.

"Ця картина була передана Дирекцією художніх виставок у заповідник "Переяслав", але водночас в Переяслав вона могла просто не доїхати", — каже директор Національного заповідника "Переяслав" Олексій Лукашевич.

Як вдалося з'ясувати "Схемам", кількома роками пізніше ця картина виставлялася в Національному художньому музеї і, за документами, була записана саме за Переяславським заповідником.

Разом із картиною Віктора Пузиркова "Вони боролися за Батьківщину" під час звірки 2008 року у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї не знайшли ще 57 культурних цінностей. Серед зниклого мистецтва – картини місцевого художника Сандлера, художників Артамонова, Васецького. Жодна із них не потрапила до каталогу культурних цінностей, які вважаються зниклими з державних музеїв. І про ці випадки правоохоронцям також не повідомили.