Чи витримають херсонські ТЦ випробування вогнем?

6 лет назад 0

Три дні тому у російському місті Кемерове сталася трагедія – під час пожежі у ТЦ «Зимова вишня» загинуло, за офіційними даними, 64 особи. Більшість – діти, які прийшли на сеанси у кінотеатр. Новина про страшну пожежу змусила херсонців задуматись над власною безпекою під час перебування у міських ТЦ та ТРЦ «Фабрика».

Так, містяни звернули увагу, що у згорілого ТЦ «Зимова вишня» є певна схожість із ТРЦ «Фабрика». Як і у випадку з «Фабрикою», «Зимова вишня» розташований у приміщенні колишньої фабрики — тільки кондитерської. Обидва центри мають максимум об'єктів для залучення людей — починаючи від супермаркетів, і закінчуючи парками атракціонів, спорткомплексу з басейнами.

Відмінністю двох ТЦ є те, що наша «Фабрика» обладнана системою пожежогасіння (автоматична водяна система пожежогасіння) та примусовою димовою вентиляцією… Також об’єкт розділений на 4 протипожежні відсіки, є протипожежні ворота, відповідні стіни, які при спрацюванні системи автоматичної пожежної сигналізації перекриваються. Між окремими протипожежними секціями є евакуаційні коридори, які ведуть на іншу сторону ТРЦ.
На офіційній сторінці у соцмережі ТРЦ «Фабрика» запевняє про абсолютну готовність до виникнення пожеж.


Чи відповідає насправді система пожежогасіння «Фабрики» стандартам, які покликані зберегти життя тисяч відвідувачів розважального закладу?
Останнього разу херсонську «Фабрику» перевіряли у 2016 році, відмічає Дмитро Остапенко, начальник управління запобігання надзвичайним ситуація ГУ ДСНС в Херсонській області. У 2017 на перевірки було накладено мораторій.

Провести нові планові та позапланові перевірки співробітники ДСНС зможуть уже у цьому році, адже згідно з постановою Кабміну України, майже всі українські контролюючі органи у повному обсязі або частково можуть перевіряти український бізнес – до цього на перевірки був накладений мораторій.
За словами Дмитра Остапенко у інтерв’ю для ПІК, у квітні буде позапланова перевірка цього ТРЦ ( «Фабрика», — ред.) , за результатами перевірки 2016 року. Оскільки внесено зміни у законодавство, ми можемо здійснювати перевірки виконання приписів минулих років. Це в нас захід позаплановий, за результатами перевірки 2016 року, звертаю увагу. Крім того, у цьому році буде здійснюватися ще планова перевірка, план таких перевірок викладений на офіційному сайті у нас.

Начальник ГУ ДСНС у Херсонській області Сергій Чорний додав також, що перевірці підлягатимуть усі ТЦ та супермаркети міста.
Команда «Набережної» запитала у жителів Херсону чи почувають вони себе у безпеці на території місцевих торгових та розважальних центрів. І чи можливе розгортання кемеровської трагедії, лише на херсонський мотив.
Попри деякі побоювання херсонці налаштовані оптимістично: за багаторазові випадки «мінування» ТРЦ і співробітники, і жителі міста відпрацювали схему евакуації на всі 100%.

Оптимізм містян трохи розвіює висновок начальника Головного управління ДСНС Херсонщини, полковника Сергія Чорного, який констатує, що не така вже ідеальна система пожежної сигналізації та пожежогасіння у ТРЦ «Фабрика».
У ТРЦ «Фабрика» є системи пожежної сигналізації та пожежогасіння. Як показали перевірки, вони знаходяться в робочому стані, а саму будівля після реконструкції прийнято в експлуатацію за актом. Однак є і претензії. Зокрема, шляхи евакуації в торгово-розважальному центрі захаращені меблями, стіни облицьовані горючими матеріалами. Можливо, найближчим часом будуть виявлені і якісь інші недоліки та порушення.

Аби убезпечити себе, пропонуємо вам, херсонці, повідомити на наших сторінках у Фейсбуці про можливі порушення техніки пожежної безпеки у будь-яких ТЦ чи супермаркетах міста.
Група 1
Група 2

Нагадаємо, 25 березня в центрі російського міста Кемерове загорівся торговельно-розважальний центр "Зимняя вишня". Пожежа спалахнула в дитячій батутній кімнаті, куди хтось із дітей приніс запальничку. В будівлі впали два з трьох кінозалів — вони провалилися з четвертого на третій поверх. Слідчі виявили серйозні порушення: пожежні виходи були заблоковані, а співробітник приватного охоронного підприємства після отримання сигналу про пожежу відімкнув систему оповіщення.
Наступного дня схожа ситуація сталося вже в Україні, у Харкові. Там зайнявся місцевий торговий центр. На щастя, пожежна бригада закладу оперативно евакуювала відвідувачів на вулицю. Обійшлося без жертв.
Сумний «флешмоб» пожеж продовжило місто Суми, де відбулося загорання в одному з корпусів студентського гуртожитку Державного університету.
За останніми даними, масштабне загорання охопило автоцентр Hyundai у Санкт-Петербурзі. Інформація про постраждалих уточнюється.