Іграшкові пістолети у Херсоні — небезпечні як справжні

6 лет назад 0

На Херсонщині під час проведення планової перевірки характеристик продукції спеціалісти відділу ринкового нагляду ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області встановили факт розповсюдження продукції (іграшка «Лялька», іграшка «Пістолет» та надувні вироби), які не відповідали вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 року № 515.

На етикетках та пакуванні таких іграшок був відсутній знак відповідності технічним регламентам, не зазначені попереджувальна інформація, назва та адреса виробника, уповноваженого представника виробника, імпортера. 

Крім того, виробником та імпортером не була вказана торговельна марка (знак для товарів і послуг), відсутня інформація про безпечність, яка наводиться згідно з вимогами законодавства про мови. Вищезазначені вимоги до іграшок, передбачені Технічним регламентом безпечності іграшок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 року № 515. 

У ході здійснення планових заходів спеціалістами управління здійснено відбір зразків продукції (вищевказаних та інших іграшок) для здійснення відповідної експертизи (випробувань).

Відповідно до одержаних від Випробувального центру ДП «Укрметртестстандарт» протоколів випробувань встановлено, що іграшка «Пістолет Р89», (144шт/2) в пакеті, арт.13741, країна – виробник Китай, визнана такою, що не відповідає вимогам пункту 44 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 року № 515 та за показником інтенсивність запаху витяжок не відповідає вимогам п.3.6 ДСанПіН 5.5.6.012-98» Державні санітарні правила і норми безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей».

Іграшка «Надувні вироби» арт.19020612, країна – виробник Китай, визнана такою, що не відповідає вимогам пункту 44 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 року № 515 та за показником інтенсивність запаху витяжок не відповідає вимогам п.3.6 ДСанПіН 5.5.6.012-98» Державні санітарні правила і норми безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей».

Іграшка «Лялька», країна – виробник Китай, визнана такою, що не відповідає вимогам пункту 44 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 року № 515.

На підставі розроблених органом ринкового нагляду сценарних планів ймовірності виникнення ризику встановлено, що іграшки при їх використанні становлять низький та середній рівень загрози.

За результатами проведених перевірок через невідповідність продукції вимогам технічних регламентів до суб'єктів господарювання  ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області прийняті рішення щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом тимчасової заборони надання продукції на ринку, приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами та усунення формальної невідповідності.

За порушення господарюючим суб'єктом  вимог пункту 1 частини 4 статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» винесено постанову про накладення штрафних санкцій на загальну суму 2550 гривень.