За добу поліцейські Херсонщини відреагували на 35 повідомлень громадян про домашнє насильство

4 года назад 0

Як повідомив координатор мобільної групи реагування на факти домашнього насильства ГУНП Віталій Сайфутдінов, лише за добу по області працівники поліції відреагували на 35 повідомлень громадян про домашнє насильство. Всього ж з початку року на території Херсонщини поліція зареєструвала 1685 підтверджених випадків домашнього насильства. На кривдників складено понад 1250 адміністративних протоколів, винесено 250 термінових заборонних приписів. На поліцейському обліку перебуває понад 3000 домашніх тиранів. З початку цього року на облік поставлено 900 домашніх насильників з вказаної загальної кількості.

У період карантину та самоізоляції таких викликів до поліції побільшало. Переважна більшість випадків – факти психологічного насильства чоловіків над дружинами (нецензурна лайка та словесні образи), а також дітей над їх літніми батьками (погрози вигнати з дому, забрати пенсію та словесні приниження). У відношенні домашніх кривдників поліцейські складають адміністративні протоколи та виносять термінові заборонні приписи. У випадку, якщо факти домашнього насильства мають систематичний характер, відкриваються кримінальні провадження. Винуватцям загрожує до 2-х років позбавлення волі.

Жертвою насильства з боку чоловіка стала 30-річна жителька Верхньорогачицького району. Жінка повідомила поліцейським, що її 40-річний співмешканець повернувся додому у нетверезому стані та став проявляти агресію. Причиною стали ревнощі. Чоловік кілька разів сильно вдарив співмешканку по обличчю, нецензурно висловлювався на її адресу. У потерпілої були синці та гематоми на обличчі. Чоловік свою провину визнав і пояснив дії тим, що у стані сп’яніння не може контролювати агресію. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст.125 «Умисне легке тілесне ушкодження» Кримінального кодексу України.

Шановні громадяни! Якщо ви стали жертвою домашнього насильства, не замовчуйте проблему та не соромтеся про це розповісти. Поліція реагує на всі такі факти. Своєчасне звернення в поліцію може попередити більш страшні наслідки у подальшому, кривдники обов’язково понесуть покарання. Якщо ви, ваші рідні або знайомі потерпають від психологічного або фізичного насильства, обов’язково телефонуйте за номером «102» або на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та тендерної дискримінації: 0800-500-335 або 116-123 (з мобільного).

Відділ комунікації поліції Херсонської області