Більше 44 мільйонів гривень стягнуто аліментів за 4 місяці на Херсонщині

6 лет назад 0

«Маємо гарні результати! Завдяки командній роботі працівників Херсонської юстиції з початку року стягнуто аліментів на утримання дітей більше 44 мільйони гривень. У результаті чого 15 844 дитини отримали свої законні кошти. Як порівняння — за 8 місяців минулого року було стягнуто 48,7 мільйони гривень. І це є підтвердженням ефективності Закону #ЧужихДітейНеБуває». – розповів начальник Херсонської юстиції Костянтин Хутковський.

Він також нагадав злісним неплатникам аліментів, що Міністр юстиції Павло Петренко у Верховній Раді презентував другий пакет законодавчих змін, які посилюють відповідальність неплатників аліментів. Вкрай важлива ініціатива – збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину. Нині – це менше 1000 гривень.

Крім цього, зміні передбачають:

Українці, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше 6 місяців, не зможуть входити до складу Кабінету міністрів, займати посади державної служби категорії «А», займати посади заступників міністра, зареєструватися кандидатами у народні депутати і депутати місцевих рад.

Якщо заборгованості перевищить 12 місяців – це буде підставою для звільнення таких осіб чи припинення їх повноважень.

Розмір аліментів збільшуватиметься автоматично, залежно від строку несплати: не платиш 1 рік – заплати додатково 20%, не платиш 2 роки – сума додаткової спати сягне 30%, не платиш 3 роки – сума боргу автоматично збільшиться на половину (50%).

Збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину відповідного віку.

Окремий блок пропозицій — забезпечення прав дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей. Зокрема, повний спектр обмежень буде застосовано до батьків таких дітей, які мають борг 3 місяці.

Серед новацій — звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних «горе» батька або мати у випадку не сплати аліментів понад 3 роки, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, котрі злісно ухиляються від виконання суспільно корисних робіт, запровадження системи автоматизованого арешту коштів боржників та заборони відчужувати власне майно.

Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області