Члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення України поспілкувалися з ліцензіатами Херсонщини

6 лет назад 0

В обласній державній адміністрації відбулась робоча зустріч голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Юрія Артеменка з ліцензіатами Херсонської області. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Така зустріч була організована для того, щоб спільно обговорити нагальні питання й знайти шляхи вирішення проблем, які виникають у роботі й мовленні телевізійних і радіо ліцензіатів області.

Та перед початком обговорення Юрій Артеменко вручив грамоти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України за вагомий внесок у розбудову телерадіоінформаційного простору Херсонщини та сумлінну працю трьом херсонським ліцензіатам: власнику ТОВ «Реал-Медіа» (KRATU) В’ячеславу Горловському, керівнику приватного підприємства «Телерадіоорганізація «Софія» Еллі Стефановій і керівнику приватної телерадіокомпанії «Альфа-плюс» м. Каховка.

Юрій Артеменко зауважив, що напередодні чекає новий теле-, радіосезон, та головне, — українські телерадіомовники стоять на порозі віключення аналогового телебачення.

«По-перше, запроваджуючи цифрове телебачення, ми виконуємо міжнародні зобов’язання, по-друге, цифра дасть поштовх для розвитку інших сервісів, як наприклад, інтернет-мовлення. А по-третє, вже прийняте рішення про перехід на цифрове мовлення з 1 вересня 2018 року», — резюмував голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України.

Щодо остаточного переходу ліцензіатів на цифрове телебачення Юрій Артеменко пояснив, що Нацрада запропонувала попередній експеримент – спробувати відключити з 1 серпня тільки Київ і Кіровоград, аби проаналізувати тенденцію встановлення цифрових тюнерів населенням і побачити якість послуги.

«Не думаю, що вже з вересня вся Україна відмовиться від аналога й перейде на цифру. Цей процес відбуватиметься поступово, адже обласні, районні влади та органи місцевого самоврядування повинні забезпечити населення відповідними тв-тюнерами та бути впевненими у якості сигналу на основній частині власних територій», — вважає Юрій Артеменко.

Присутній на зустрічі член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Валентин Коваль також розповів, що Нацрада звернулася до Кабінету Міністрів України з пропозицією хоча б до 31 грудня цього року не відключати від аналогового бачення території проведення операції об’єднаних сил, прикордонних з РФ територіях, місцевих компаній, які не мають ліцензії на цифрове бачення і телеканалів суспільного мовлення.

Начальник управління інформаційної політики обласної державної адміністрації Ольга Савенко окреслила основні проблемні питання до опрацювання для Херсонської області, серед яких недостатній рівень якості покриття теле-, радіо сигналу на окремих територіях області, зважаючи на прикордонне розташування, необхідність пошуку альтернативних цифрових операторів, особливо, для районів Херсонщини і громад, та наявність проблеми ефірного контенту.

Щодо останнього було запропоновано розглянути можливість надавати декільком ліцензіатам працювати на одному мовнику.

Окрім того, Юрій Артеменко окремо подякував селищному голові смт Рикове Генічеського району за активну позицію у процесі реалізації проекту «Радіо громад».

Ольга Савенко звернула увагу, що на Херсонщині «Радіо громад» запрацювало одним із перших по всій Україні у Генічеському та Великоолександрівському районі.

Також під час зустрічі обговорили нагальні питання отримання квот на українські пісні та мову на радіо і телебаченні, правила мовлення у дні жалоби та скорботи і допуск до ефіру фільмів і передач за участі списку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України.