Чоловікам оплатять час на усвідомлення свого батьківства — проект

4 года назад 0

Аби батько новонародженої дитини міг потурбуватися про дружину та принагідно усвідомити свою нову роль, йому необхідно дати певний час. Причому — оплачуваний, аби турбота про породіллю не била по сімейному бюджетові. Про це повідомляє "ЗіБ".

Сьогодні чоловіки, дружини яких перебувають у післяпологовій відпустці, можуть узяти 14 днів вихідних, але без збереження заробітної плати. Група нардепів уважає це несправедливим і запропонувала деякі законодавчі зміни щодо надання відпустки при народженні дитини (проект №2436).

Так, на їхню думку, оплачувана відпустка тривалістю до 14 календарних днів має надаватися після народження дитини не тільки чоловіку, а й батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з її матір’ю. А одинока матір повинна мати можливість скористатися підтримкою своїх батьків чи будь-якого повнолітнього родича, який допомагатиме їй у перші тижні після пологів.

Звичайно, турбуватися про породіллю зможе тільки хтось один з переліку. Єдина умова: правом на таку відпустку можна скористатися лише у перші два тижні після пологів, а невикористані дні не компенсуються.

Прикметно, що нардепи наголошують: за Конституцією, сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Проте оплачувати відпустку чоловікам пропонують за рахунок підприємств, а не з фонду соціального страхування.