Чорноморське міжрегіональне управління Укртрансбезпеки інформує та нагадує

7 лет назад 0

З 1 квітня 2017 року на водних об’єктах Херсонщини відкривається навігація для маломірних суден.

Якщо ви збираєтесь використовувати свої маломірні судна для аматорського рибальства, відпочинку, прогулянок, або надання послуг з перевезення пасажирів то треба для цього підготувати, як і самі судна так і відповідні документи на них.

Так слід нагадати, що згідно «Правил користування маломірними суднами на водних об’єктах Херсонської області» затверджених обласною радою під № 473  від 10.05.2012 року, судновласники зобов’язані зареєструвати належні їм судна у 10-денний термін з дня їх отримання, купівлі, побудови, або інших обставин придбання.

Правила наголошують – усі маломірні (малі) судна громадян повинні базуватися на організованих причалах, базах та пунктах базування для стоянок цих суден. Відповідні бази-стояки повинні бути зареєстровані згідно чинного законодавства та мати щорічний дозвіл на експлуатацію. Вихід суден у плавання поза пунктами базування та з тих, що не мають відповідного дозволу на експлуатацію – заборонено!

Керувати маломірними моторними суднами та гідроциклами дозволяється тільки тим особам, які мають при собі відповідне дійсне свідоцтво. Також слід зауважити, що згідно наказу Міністерства Інфраструктури України № 413 від 26.08.2014 р., зареєстрованого в Міністерстві Юстиції України під № 1169/25946 від 25.09.2014 р. «Про внесення змін до Положення про порядок видачі посвідчення судноводія малого/маломірного судна» — свідоцтва судноводіїв малих/маломірних суден (інші документи, які надавали право на управління малим/маломірним судном) старих зразків, видані в установленому законодавством порядку в СРСР та в Україні до 01 квітня 2012 року, є дійсними для управління малими/маломірними суднами до 01 січня 2017 року. Фізичні і юридичні особи, які використовують свої судна для надання послуг з перевезення пасажирів та водних атракціонів, повинні мати діючу ліцензію на
 провадження такого виду господарської діяльності. Маломірні судна, які не зареєстровані відповідним чином, або судноводії яких не мають при собі діючих суднових документів та свідоцтв на право управління, або знаходяться у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, вилучаються з подальшою постановкою їх на штрафний майданчик, а до порушників застосовуються адміністративні стягнення у вигляді штрафу згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зареєструвати свої судна у Судновій книзі України, замінити суднові білети на безстрокові, а також отримати роз’яснення з питань навчання і отримання свідоцтв на право управління маломірними суднами та гідроциклами, порядку заміни старих свідоцтв на право управління, як отримати ліцензію на провадження господарської діяльності для надання послуг з перевезення пасажирів, інших питань, що стосуються експлуатації суден, баз для їх стоянок і безпеки судноплавства можна за адресою:  м. Херсон Бериславське шоссе, 46. тел. (0552) 35-67- 73