«Чужих дітей не буває»: на Херсонщині з боржинік стягнуто більше 73 млн гривень

6 лет назад 0

Сотні тисяч дітей, які виховуються в неповних сім’ях, страждають від безвідповідальності та байдужості дорослих. Фактично для України вже стало нормою, коли один з батьків, який не проживає разом, ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків. Аби покращити ситуацію в країні, Міністерство юстиції України впровадило законопроект під назвою #ЧужихДітейНеБуває.

На Херсонщины 16 412 дітей відчули реальну допомогу держави. Майже 73 282 194 гривень аліментів стягнуто державними виконавцями з початку року. До того ж, зафіксовані перші позитивні результати: працівники Дніпровського районного відділу ДВС міста Херсон встановили тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України, у результаті чого було сплачено борги, які становили 60 000, 61015 та 46264 гривень.

Великоолександрівський районний відділ направив до суду протокол про адміністративне правопорушення за несплату аліментів, в результаті чого сплачено борг в повному обсязі у розмірі 37 051 грн.

«Сьогодні ми маємо серйозну картину, адже 7 515 осіб внесено до реєстру боржників зі сплати аліментів. З них 5370 боржника не можуть виїжджати за кордон, керувати автомобілем, полювати та користуватися зброєю. Окрім цього, державні виконавці провели 9 692 перевірки майнового стану боржників, які засвідчують про платоспроможність», — розповів голова територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський.

Одним з найбільш актуальних та обговорюваних пунктів стосується подорожей дитини за кордон строком на місяць з одним із батьків без дозволу іншого і розповсюджується на тих діток, які виховуються в неповних сім‘ях. Виявляється, поїхати з дитиною за кордон має право і той з батьків, хто не проживає з нею, але належно виконує свої обов’язки.

3 липня була прийнята друга частина законопроекту, яка розширює права дітей та обов`язки недобросовісних батьків. Якщо один з батьків відмовляється сплачувати, то на нього накладається штраф у подвійному розмірі та певні заборони.

Автор: Поліна Дайнега