Допомогти учасникам бойових дій складно, але можна, – магістр психології Катерина Проноза

6 лет назад 0

Магістр психології, спікер триденного тренінг-семінару з питань взаємодії з учасниками бойових дій Катерина Проноза розповіла про основні проблеми воїнів АТО та методи їх подолання. Про це повідомляє прес-служба Херсонської обласної ради.

«У нашій країні досить важко знайти людину, яка б працювала з військовослужбовцями, як, наприклад, військовий психолог за такими методами як зараз і до війни. Тому ми з колегами почали працювати як тільки з’явилося АТО», – зазначила Катерина Проноза та додала про те, що психологічна підтримка потрібна не тільки військовослужбовцям, а всім людям.


За її словами, проблеми, з якими стикаються військовослужбовці, різні. Це залежить від багатьох факторів. Зокрема, від несення служби на добровольчих засадах чи на контрактній основі, чи мобілізація. Також психологічний стан людини залежить від періоду повернення додому. Якщо це 2014-2015 роки, то це одні проблеми, якщо 2016-2017 роки, то зовсім інші.

«Зазвичай, люди, які звертаються за допомогою, це учасники бойових дій, що мають проблеми з адаптацією у суспільстві, де немає війни. Їм складно відразу повернутися у наш світ. Звичайно, колосальну роль відіграє родина, її підтримка. Але, в першу чергу, це залежить від самої людини, від її бажання бути у мирному середовищі та будувати мир, зважаючи на свій попередній досвід», – наголосила спікер.

Серед найпоширеніших психологічних проблем – порушення сну, нав’язливі спогади, що носять інтрузивний характер, порушення у відчутті почуттів тощо.

«Допомогти учасникам бойових дій складно, але можна» , – стверджує магістр психології, але над цим необхідно працювати.

Перш за все, залучати воїнів АТО до вирішення соціальних проблем, до сімейних форм роботи. Ні в якому разі не можна тиснути. Також необхідно забезпечити людину власним куточком, де вона зможе проводити свій власний час. Поступово все наладиться, а події АТО стануть лише спогадом.

Нагадаємо, триденний тренінг-семінар проходить в рамках обласної цільової програми медичної реабілітації та соціальної реадаптації учасників АТО на період до 2020 року.