Эксперт опроверг возможность глистов в мясе, купленном на рынке в Геническе

6 лет назад 0

В СМИ появилась инфрмация со ссылкой на соцсеть о том, что на Геническом рынке приобрели мясо с гельминтом.

В редакцию местного интернет-издания обратилась кандидат ветеринарных наук, доцент кафедры паразитологии и ветсанэкспертизы ДДАЕУ Шендрик Кристина и опровергла возможность такой находки:

— Ветеринарно-санітарну експертизу м’яса (свинини) проводять дотримуючись науково обґрунтованого порядку згідно Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів, для запобігання виникнення паразитарних захворювань у людей. Якщо говорити конкретно про обстеження м’язів на ураження паразитами, то це обов’язкове дослідження на наявність личинкових стадій гельмінтів (цестод та нематод).

  Щоб максимально спрощено пояснити людям і припинити паніку навколо нещодавно описаного випадку знахідки «довжелезного глиста» в свинячому м’ясі, розкажу що саме можна побачити неозброєним оком в м’язовій тканині: напівпрозорі міхурці розміром від головки сірника до горошини – які можуть бути личинками цестод (цистицерки або фіни), але треба пам’ятати, що такі утворення можуть бути і непаразитарної природи, наприклад, абсцесами.

 Інших же паразитів, тобто личинок трихінел, можна виявити тільки за допомогою спеціальних приладів (мікроскопу, трихінелоскопу) і досліджень (перетравлювання проб м’язів у штучному шлунковому соці).

  Хочу наголосити на тому, що статевозрілі гельмінти в товщі м’язів не паразитують! А те що побачила жінка під час смаження в шматку м’яса, скоріш за все було кровоносною судиною чи зв’язкою.