Херсонці презентували у Києві досягнення у сфері ЕСКО-договорів

6 лет назад 0

27 квітня у Києві Держенергоефективності провело головну подію року в сфері енергоефективності – IV Форум енергоефективного партнерства’18 «ЕСКО: Успіхи та перспективи. Нові механізми сталого фінансування енергоефективності місцевих громад».

Ключові теми форуму:

  • енергосервіс (регіони, райони, міста);
  • енергоефективність державних об’єктів: міжнародні зобов’язання, іноземний досвід, ЕСКО та револьверні фонди у містах;
  • нові інструменти підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках та функціонування енергоменеджменту та стимулювання енергоефективності для промислових підприємств.

На форумі у питанні щодо ЕСКО-договорів, за запрошенням організаторів, спікером виступила Лариса Леонова, директор КП «Херсонська енергосервісна компанія» та поділилася практичним досвідом у цій сфері.

«Херсон — перше з міст України за кількістю заключених ЕСКО-договорів. У зв’язку з тим, що тільки у Херсоні започатковано міську ініціативу «Визнач серію свого будинку – зроби крок до енергоефективності», до комунального підприємства у 2017 році почали активно звертатися представники ОСББ. У рамках цього проекту були заключені ЕСКО – договори. Таку роботу ми виконали за кошти зароблені підприємством, власними силами. Наша першочергова мета – заміна ламп накалювання на економні світильники. Від заключення ЕСКО – договорів ОСББ отримують два в одному: вирішення проблеми з освітленням та економію. Для ОСББ укладання таких договорів є дуже вигідною операцією, тому як новоствореним об’єднанням бракує оборотних коштів. Погашення отриманої позики відбувається згодом за рахунок виплат з економії. Це вигідно та зручно. Херсон перше місто в Україні за кількістю заключених ЕСКО-договорів. До речі, тільки два міста в країні реалізували подібну діяльність у житловій сфері: у Києві заключено один договір, а у Херсоні – вже чотири», — наголосила Лариса Леонова, директор КП «ХЕСКО».

Джерело фото: Держенергоефективність