Херсонщина має скоротити збитки від несанкціонованого вилову риби

6 лет назад 0

Херсонські аудитори брали участь у державному фінансовому аудиті виконання бюджетних програм Державним агентством рибного господарства України за період з 01.01.2014 по 30.09.2017.

Попри проведені рибоохоронні заходи, мінімізувати браконьєрство заважає недостатня кількість штатних інспекторів. Адже протягом останніх років рибоохоронну діяльність на Херсонщині забезпечено інспекторами лише на 40 відсотків від нормативної чисельності. Ось чому громада зазнає чималих збитків від несанкціонованого вилову і реалізації риби на території області.

На жаль, у досліджуваному періоді Херсонщина не отримала з державної казни майже 13,1 млн грн для придбання стаціонарних і пересувних радіостанцій, радарів, ехолотів, 20 човнових двигунів, 10 моточовнів, 3 автопричепів, 14 патрульних автомобілів, 9 рятувальних плотів. Таким чином, в області не було забезпечено сучасно оснащеної мережі з охорони рибних запасів.

Водночас потребує в досконалення моніторинг за походженням водних біоресурсів, що реалізуються на ринк у або передаються до переробників . Зокрема, фахівці запропонували розробити на державному рівні механізм щодо підтвердження легальності походження торгових партій риби. Тому було б доречним оприлюднювати дані про порушників правил рибальства і охорони рибних запасів.

Також аудитори провели розгалужене анкетування 30 суб'єктів господарювання у сфері промислового вилову водних біоресурсів та представників громадських організацій і об’єднань, діяльність яких пов’язана з розвитком любительського і спортивного рибальства, охороною, відтворенням, раціональним використанням рибних ресурсів. Мета такої роботи – узагальнення всіх можливих шляхів із розв’язання ряду проблем у рибоохоронній сфері.

Зрештою державні аудитори рекомендують розширити повноваження громадських інспекторів з рибоохорони. Зокрема, надавши їм право складати протоколи про адміністративні правопорушення Правил рибальства та охорони рибних запасів.

Прес-служба Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області