Херсонський НДЕКЦ МВС на варті закону та порядку

5 лет назад 0

Ми живемо у світі, сповненому подіями, як радісними, так і, на жаль, сумними. Щодня, читаючи стрічку новин чи слухаючи телевізійні програми про надзвичайні події, різні злочинні схеми, шахрайство та інші випадки, ми зазвичай співчуваємо фігурантам цих сумних історій та в той же час сподіваємося, що саме з нами не трапиться подібного. Проте життя любить дивувати неочікуваними поворотами і часто задумане нами йде не за планом. І ніхто не застрахований від неприємних випадків – невтішний, але факт.

Як же захистити себе, які доступні засоби можна використати якщо не для запобігання, то хоча б для відновлення справедливості, для доведення своєї правоти чи невинуватості, для відтворення ланцюга подій, значимих фактів? Досить часто в цьому можуть допомогти засоби аудіо-, відеофіксації інформації, зображень. Вони практично завжди знаходяться у нас під рукою чи навіть безпосередньо у руці – мобільний телефон, до прикладу, а також відеореєстратори, камери відеоспостереження та інша техніка. Як показує саме життя, навіть випадково зафіксовані розмова чи подія можуть відіграти вирішальну роль і стати Вашим захистом та доказовою базою, якщо справа стосуватиметься судового розгляду. Щоб правильно вилучити, задокументувати необхідні Вам аудіо-, відео-, фотоматеріали, провести кваліфіковане дослідження та за необхідності забезпечити їх допустимість, як доказів, – необхідно звернутися за допомогою до спеціалістів.

Державною установою, яка здійснює такі дослідження, є Херсонський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ України, спеціалісти якого мають багаторічний досвід, а статус «державної» установи забезпечує результатам досліджень високий ступінь довіри, гарантує достовірність виявлених фактів, відповідність усіх процесуальних дій законодавчій базі України. Слід зазначити, що судово-експертну діяльність у кримінальних провадженнях згідно з законом України «Про судову експертизу» здійснюють виключно державні спеціалізовані установи, якою і є остання.


Фототехнічні дослідження. Встановлення номера на зображенні

У яких же конкретно ситуаціях слід звертатися по допомогу до експертів? Наприклад, Вам телефонують шахраї, Ви записали на диктофон Вашого пристрою розмову, а тепер її учасник стверджує, що записані голос та мовлення йому не належать; записані розмови є настільки тихими або ж навпаки, містять шуми та завади, через які важко розібрати сказане і відновити зміст висловлювань; або ж Ви на свій телефон, відеореєстратор, камеру спостереження записали відео, у якому зафіксовані значимі для Вас події, мовленнєва інформація, зображення і Вам необхідні ці дані (усна інформація і особи, які її промовляють, обставини крадіжки, автомобільної аварії, номера авто, швидкість їх руху, різноманітні написи, що потрапили у об’єктив, а також встановлення наявності/відсутності ознак монтування звуку чи відео, фотомонтування). Окрім того, допомога експертів може знадобитися й уразі втрати тієї чи іншої цифрової інформації.


Дослідження голосу та мовлення людини

Ці та багато інших питань, пов’язаних з аудіо-, відео- та фотоінформацією, допоможуть вирішити експерти за напрямами «Дослідження відео-, аудіозаписів», «Фототехнічні дослідження», «Комп’ютерно-технічні дослідження» Херсонського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, який знаходиться за адресою: Миколаївське шосе, 28-А. Додаткову інформацію можна отримати за телефонами (0552) 42-85-51, (0552) 42-91-00.