Херсонській області з держбюджету виділено близько 50 млн грн на реконструкцію зрошувальних систем

6 лет назад 0

Завершальним етапом виїзної наради Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, яка відбулась на Херсонщині, стало робоче засідання в приміщенні Херсонського обласного онкодиспансер. Серед питань було питання щодо стану та перспектив розвитку зрошення на Херсонщині. «Зрошення на Херсонщині стрімко розвивається завдяки тій увазі, яку приділяють всі органи влади», – відзначив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

Наразі в області діє програма по відновленню зрошення, за якою Херсонській області з державного бюджету було виділено близько 50 млн грн на реконструкцію зрошувальних систем. Крім того, 20 млн грн виділено з обласного бюджету на розбудову внутрішньогосподарських меліоративних мереж, тобто фермерам залишається придбати лише зрошувальні машини.
 
Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова відзначила Херсонщину як одну з передових областей країни, що приваблює агропромисловим комплексом, багатим природно-ресурсним потенціалом, людським капіталом, сприятливим інвестиційним кліматом: «У зв’язку зі збільшенням експорту, а особливо зернових культур, ваша область посідає вагоме місце».

«У 2017 року вдалося залучити з бюджетних коштів 30 млн грн на зрошення, 26 з яких пішли на Херсонщину. За цей кошт було реконструйовано  і відбудовано насосні станції в Генічеському, Олешківському, Каховському та Білозерському районах, що дало змогу ввести додатково  3,5  тис га зрошення». У 2018 році планується зросити ще близько 13 тис га», – зазначає народний депутат України Сергій Хлань.

Начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів Ігор Андрієнко зазначив, що з 2015 року ведеться будівництво капітально підпорної споруди – дамби – на Північнокримському каналі поблизу межі Херсонської області та АР Крим загальною вартістю понад 70 млн грн. І вже використано 49 млн грн. У 2018 за рахунок державного фонду розвитку водного господарства планується надходження ще 17 млн грн. «Це дасть змогу добудувати дамбу, тим самим зробити такі умови, щоб у виробників рису було більше води, що в свою чергу підвищить врожайність цієї культури», – сказав він.

Херсонська ОДА