Медична комісія погодила перерозподіл 22 млн грн на боротьбу з коронавірусом

4 года назад 0

Сьогодні, 17 березня, в Херсонській обласній раді відбулось засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя.

На порядку денному лише одне питання – виділення коштів на обладнання та засоби для боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19.

Крім Хорватії, не залишилось жодної країни, де б не було зафіксовано випадків захворювання на коронавірус. На сьогодні у світі 177 тис. заражених, близько 7 тис. померлих, 84 тис. одужавших. В Україні зафіксовано 5 випадків і вже дві смерті. У зв’язку з цим, в країні вже введено загальнонаціональний карантин: закрито наземні та повітряні кордони, навчальні заклади, розважально-торгівельні центри, в тому числі кафе, ресторани, перукарні, окрім продуктових магазинів та аптек. Більшу частину трудового населення переведено на режим «віддаленої» роботи.

Як повідомив депутат обласної ради – директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Короленко, по Херсонській області було 6 підозр на зараження коронавірусом, але жодна з них не підтвердилася.

«До четвертої години ранку ми ще зустрічали автобуси. За цю ніч медпрацівниками оглянуто близько 200 пасажирів із закордону та 300 осіб загалом за добу. Ознак зараження коронавірусом не виявлено, проте одну людину, яка працювала далекобійником за маршрутом Франція-Німеччина-Польща, ми залишили в інфекційній лікарні. В нього не прослідковується симптоматика, характерна для коронавірусу, проте, зважаючи на траєкторію переміщення, було вирішено залишити його в резервації. Там же знаходиться і людина, яка приїхала із Шанхая» , – доповів Віктор Короленко.

За його інформацією на Херсонщині є 144 апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ), які життєво необхідні при лікуванні хворих на COVID-19. Такої кількості достатньо в період спалаху гострих інфекційних захворювань, але не достатньо для боротьби з пандемією. За попередніми підрахунками Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, Херсонська область потребує іще 50 ШВЛ для реанімацій 10 лікарень, які визначені центрами по лікуванню коронавірусу.

На сьогодні Департамент фінансів облдержадміністрації зміг вишукати 22 млн грн, яких вистачить на 18 апаратів штучної вентиляції легень. Таким чином, депутати медичної комісії підтримали рішення щодо внесення змін до обласного бюджету Херсонської області на 2020 рік.

Відзначимо, 18 березня відбудеться позачергова XXXІІІ сесія Херсонської обласної ради VII скликання. В зв’язку із запровадженням в країні карантину через загрозу коронавірусу пленарне засідання пройде лише за участі депутатів обласної ради! Шановні представники ЗМІ та громадськості просимо поставитися до ситуації з належним розумінням та стежити за перебігом сесії через онлайн трансляцію. Усю необхідну для вас інформацію ви зможете отримати з веб-сайту облради.