На території скіфського городища створять заповідник “Амадока”

6 лет назад 0

У селі Червоний Маяк Бериславського району Херсонської області планують створити історико-культурний заповідник “Амадока”. На цій території в античні часи було одне з перших державних утворень скіфів. Городище було центром Нижньодніпровського пізньоскіфського царства. Його створило місцеве населення. У ньому проживали до 5 тис осіб. Городище було укріплене оборонною стіною. Так, 20 червня відбулося засідання робочої групи при облдержадміністрації із супроводження реалізації проекту створення історико-культурного заповідника «Амадока».

Зокрема, на заході обговорювали питання щодо шляхів врегулювання земельних відносин між лісгоспом і Департаментом культури облдержадміністрації.  Крім того, розглянули режим сприяння у створенні та розвитку історико-культурного заповідника «Амадока», як  унікального туристичного та культурного осередку Таврійського регіону.

В процесі роботи учасники робочої групи підкреслили, що розглянуті питання мають вагоме значення не лише для спеціалістів в галузі охорони та збереження пам'яток археології, а й для широкого кола громадськості, мешканців Херсонщини, керівництва області, всіх, кому не байдуже збереження пам'яток культури як туристичних об’єктів.

Розповідаючи про перспективи створення заповідника, член робочої групи, науковий співробітник відділу археології ранньої залізної доби Інституту Археології НАНУ Олена Дзнеладзе наголосила, що утворення «Амадока» об’єктивно сприятиме поліпшенню соціально-економічного стану Бериславського району та Херсонської області загалом, створенню привабливого інвестиційного клімату, збільшенню туристичних потоків.

«Включення заповідника до туристичних маршрутів та залучення до співпраці рекреаційних закладів регіону позитивно вплине на рівень життя місцевого населення. Створення на базі заповідника археологічного парку та центру експериментальної археології, організація екскурсійного обслуговування сприятиме популяризації давньої історії та підвищенню інтересу до минулого України», – наголосила вона.

За результатами Круглого столу було прийняте рішення звернутися до голови обласної державної адміністрації з проханням ініціювати створення історико-культурного заповідника "Амадока" на базі археологічної пам’ятки Червоний Маяк.

Херсонська ОДА