Рятувальники спільно з журналістами провели рейд на території дачних кооперативів

6 лет назад 0

Вчор рятувальники обласної Держслужби з надзвичайних ситуацій провели рейд із залученням представників місцевих органів влади та журналістів в дачних кооперативах, розташованих уздовж Дніпра у Дніпровському районі Херсона.

На території цих дачних кооперативів склалась непроста ситуація, що значно ускладнює роботу пожежно-рятувальних підрозділів на випадок пожежі. Це щільна та хаотична забудова дачних будиночків, надто вузькі та зигзагоподібні доріжки, суцільні огорожі та паркани, перекрита шлагбаумами проїжджа частина. У результаті рятувальникам дуже важко дістатись до вказаного місця, до того ж вони повинні вручну переносити важкі мотопомпи, долаючи чималу відстань, аби забрати воду і розпочати пожежогасіння у місці пожежі.

«Відповідно до будівельних норм ширина проїздів повинна бути не менше 3,5 метрів. Тут ж вони значно менші, до того ж з обох сторін встановлені паркани, різноманітні будки, що також забирають частину дороги», — коментує побачене Олег Крохмаленко, провідний інспектор Дніпровського районного відділу м. Херсона обласної ДСНС. На території кооперативу повинна бути встановлена система оповіщення про пожежу, створена добровільна пожежна дружина. Але цього немає».

«На території є водопровід, що передбачений для поливу дачних ділянок. Якби ж він був обладнаний виходами під пожежні рукава, ми могли б його використовувати для пожежогасіння», — зазначив Костянтин Козак, заступник начальника 10-ї Державної пожежно-рятувальної частини по охороні Дніпровського району м. Херсона.

Пожежні з тривогою згадують минулорічну пожежу, що виникла у цих місцях. Тоді їм довелось добре потрудитись аби дістатись до осередку пожежі і ліквідувати вогонь, що охопив значну територію дачних ділянок. До цього слід додати, що тут немає газопроводу, тож у випадку займання існує загроза вибухів через розрив газових балонів, якими користуються дачники.

Сьогодні ж тут можна спостерігати і не упорядковану територію. Біля чиїхось будиночків чисто та прибрано, біля інших суцільний сухостій і майже впритул до дач зарослі очерету, який ніхто не косить. Хоча він повинен бути викошений або самими членами кооперативу або відповідними службами за кошти цього ж кооперативу.

Під час спілкування дачники погоджуються, що з пожежною безпекою у них не все гаразд. Дачі, дійсно, зводились хаотично, і про проїзди не подбали. Сподівались, що до них лихо пожеж не прийде.

Але реальність сьогодні інша. Пожежі і справді трапляються, і через ці недоліки рятувальники витрачають значно більше часу аби надати людям допомогу. Загалом з початку року в екосистемах області вже виникло 173 пожежі. А аномально спекотна весна спонукає рятувальну службу до проведення постійних профілактичних заходів в екосистемах регіону.