«Соціальна» комісія опрацювала сесійні питання

5 лет назад 0

31 січня відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту, зайнятості населення та охорони праці.

У першу чергу, депутати розглянули запропоновані Департаментом фінансів облдержадміністрації зміни до бюджету Херсонської області на 2019 рік, які одноголосно підтримали. У ході обговорення депутат Олександр Граб поцікавився сумою вільних залишків та механізмом їх розподілу, особливо в плані задоволення депутатських запитів. Відповідаючи директор профільного департаменту Наталія Вітренко відзначила, що фінансування депутатських запитів здійснюється по мірі можливостей, а порядок фінансування вирішують члени комісії з питань бюджету та фінансів. Проте, на сьогодні іще немає конкретної суми вільних залишків. Наразі цей процес знаходиться у робочій стадії, тому точну цифру ми зможемо побачити не раніше березня.

Члени постійної комісії розглянули питання щодо фінансування у 2019 році Херсонської обласної організації української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Геннадія Причини, організація у 2019 році отримала фінансування у розмірі 88,8 тис. грн, з яких: на оплату комунальних та бухгалтерських послуг – 68,8 тис. грн, на проведення заходів з підготовки та відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав – 20 тис. грн. Таким чином, статутна діяльність організації профінансована у повному обсязі.

Якщо ж Херсонська обласна організація української спілки ветеранів Афганістану бажає отримати додаткові кошти на інші заходи, то депутати рекомендували їй взяти участь у конкурсі з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями ветеранів, для виконання яких надається фінансова підтримка за рахунок коштів обласного бюджету в 2019 році.

Ознайомившись із зверненням учасника АТО, вимушеного переселенця з АР Крим та військовослужбовця Державної Прикордонної служби України Асана Ісмаїлова, депутати погодилися із необхідністю перенаправити лист до Херсонської обласної державної адміністрації для опрацювання та надання роз’яснень військовослужбовцю в межах компетенції.

Як відзначив начальник управління з питань аналізу бюджету та регіональних програм виконавчого апарату Херсонської обласної ради Ігор Шепелєв, на сьогодні в області діє чотири програми по забезпеченню житлом населення області, в тому числі військовослужбовців-учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб. Перша – регіональна програма індивідуального будівництва на селі та поліпшення житлових умов сільського населення «Власний дім» на 2012-2020 роки, друга – регіональна програма будівництва (придбання) доступного житла у Херсонській області на 2018 – 2022 роки, третя – програма розвитку молодіжного житлового кредитування в Херсонській області на 2019 – 2022 роки, четверта – програма розвитку житлового будівництва у Херсонській області на 2019 – 2022 роки.

Окрім цього, члени комісії дійшли висновку вважати недоцільним створення комплексного центру соціальної адаптації та тимчасового перебування для звільнених осіб у межах області. Та рекомендували Херсонській міській раді створити відповідний заклад у межах міста.

Також депутати взяли розглянули питання про заходи у рамках виконання обласної програми соціального захисту людей похилого віку, осіб з інвалідністю та підтримки сім’ї, утвердження гендерної рівності і протидії торгівлі людьми на 2015-2019 роки та звернення громадян до Херсонської обласної ради стосовно надання матеріальної допомоги.

Загалом постійна комісія з питань соціального захисту, зайнятості населення та охорони праці розглянула 169 питань.