Своєчасна сплата податків вбереже ваші гаманці

6 лет назад 0

Таким став фінал судового розгляду висновків камеральної перевірки херсонського суб’єкта господарювання за лютий – серпень 2014 року. Результатом такого аудиту стало застосування до підприємства понад 15тисяч гривень штрафних санкцій за порушення строків сплати суми грошового зобов’язання з податку на додану вартість.

Порушник не погодився з рішенням фіскалів, звернувся до суду із позовом про скасування донарахованого штрафу, який таки вирішив справу на користь підприємства.

Однак, юристи наполягали на правильності застосування приписів Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Аби поставити крапку в цьому питанні фіскали звернулися до суду апеляційної інстанції, який зрештою і підтримав позицію Головного управління ДФС у Херсонській області, підтвердив правомірність прийнятого ним рішення та скасував рішення суду першої інстанції.

Під час ухвалення рішення суддя апеляційної інстанції керувався п.126.1 ст.126 ПКУ, який застосовується в будь-яких випадках прострочення встановленого ПКУ строку сплати узгодженого податкового зобов’язання. Тобто, платник податку, незалежно від причин несвоєчасної сплати узгодженої суми грошового зобов’язання, повинен після фактичного погашення боргу сплатити суму штрафу у розмірі, який залежить від терміну прострочення.

Окрім того, з 01.01.2017 у спеціалістів фіскального відомства з’явилися підстави для проведення камеральних перевірок платників податків щодо своєчасності сплати узгодженої суми податкового (грошового) зобов'язання виключно на підставі даних, що зберігаються (опрацьовуються) у відповідних інформаційних базах. З урахуванням положень ст.102 ПКУ, такою перевіркою може бути охоплено період у 1095 днів, що настали за останнім днем граничного строку сплати узгодженого податкового зобов’язання.

Тож пам’ятайте: своєчасна сплата податків – не лише наблизить вас до європейського стилю життя, а й вбереже ваші гаманці від додаткових витрат.

Прес-служба Головного управління ДФС у Херсонській області