Василь Зеленчук: «Поки не буде взаємної відповідальності, ми не зможемо рухатися вперед»

6 лет назад 0

Про головні проблеми підприємницької діяльності у сфері будівництва на території Херсонської області говорили сьогодні, 12 вересня, в адмінбудівлі Херсонської обласної державної адміністрації.

На проблемні питання відповідав сам голова Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України Олексій Кудрявцев, який перебуває на Херсонщині з робочим візитом.

До обговорення долучився і перший заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук, голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв, херсонські підприємці-забудовники та депутати всіх рівнів.

Найболючіша проблема у підприємців-забудовників – отримання відповідних дозволів. Як виявилося, чимало забудовників по три-чотири, а то і більше разів отримують відмови від дозвільних установ без пояснень та аргументів. Лише через суд будівельним компаніям вдається відстояти свої права на будівництво того чи іншого об’єкту, в тому числі і житлових будинків. Зрозуміло, що судова тяганина може продовжуватися від декількох місяців до декількох років і на увесь цей час будівельні проекти просто-напросто заморожуються. Така система є ступором як для місцевих підприємців, так і для іноземних інвесторів. Чимало нарікань прозвучало і на адресу ДАБК (інспекція державного архітектурно-будівельного контролю).

За словами Олексія Кудрявцева, проблема вимагає вирішення не лише на рівні ДАБІ, але і на законодавчому. Є ряд проектів нових законів та змін до чинних, які сьогодні подаються на розгляд Верховної Ради України. Один із них – відміна статті 40, яка стосується пайових внесків на розвиток інфраструктури.

«Ми змінюємо формати. Не все вдається так швидко, як нам хочеться. Але я готовий до комунікації і співпраці з усіма забудовниками» , – наголосив голова ДАБІ України.

Як відзначив перший заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук зміни відбудуться лише тоді, коли буде взаємна відповідальність.

«Поки не буде взаємної відповідальності, ми не зможемо рухатися вперед. ДАБК має відповідати за свої рішення, архітектор має нести персональну відповідальність за свої проекти і т. д. Тільки, коли буде взаємна відповідальність, а з нею і відповідні покарання чи то за непрофесійність, чи то за перешкоджання будівництву, ми зможемо очікувати на покращення» , – резюмував депутат обласної ради.

По завершенні наради чимало письмових скарг були передані особисто в руки голові ДАБІ. Олексій Кудрявцев пообіцяв наступного тижня прийняти в Києві всіх бажаючих херсонських забудовників та вирішити їхні проблемні питання в найближчий час.