У Херсоні вшанували пам’ять жертв Великого терору– масових політичних репресій

6 лет назад 0

20 травня, біля пам’ятного знаку жертвам тоталітарного режиму провели мітинг-реквієм «На цьому дні відзнака чорна…», присвячений 81-ій річниці Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років.

Політичні репресії в Україні розпочалися із першої спроби встановлення радянської влади – з початку 1918 року. Нечуваних масштабів масові репресії набули після штучного голодомору 1932-1933 років.

Кількість жертв репресій, депортації і голоду в Україні не піддається підрахунку. Це — приблизно третина українського народу.

Розпочався мітинг-реквієм традиційно зі звучання Державного Гімну України.

Трагічною сторінкою в історії України стало знищення радянською владою цілого покоління української інтелігенції, що ввійшло в історію під назвою «розстріляне відродження». Також наприкінці 30-х років було розстріляно 337 кобзарів і лірників.

Хай пам’ять про всіх невинно убієнних живе в наших серцях та гуртує у спільній боротьбі за свободу і гідність українського народу.

Усіх загиблих співвітчизників і кожну жертву тоталітарного режиму вшанували хвилиною мовчання, після чого протоієрей Іоанн Замараєв прочитав молитву за упокій жертв України.

По завершенні мітингу-реквієму учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам тоталітарного режиму.

Прес-служба Херсонської ОДА