У Херсонській ОДА обговорили питання децентралізації

6 лет назад 0

25 липня в обласній державній адміністрації провели «круглий стіл» з питань перспектив процесу децентралізації за участі координатора Центрального офісу реформ, керівництва ОДА та керівників райдержадміністрацій, ОТГ і органів місцевого самоврядування. Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Присутній на заході директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації Дмитро Бутрій розповів про хід децентралізації на Херсонщини, про те, що вже утворено 27 об’єднаних територіальних громад, де вже відбулися перші вибори. Про те, що 95 громад Херсонщини вже відчули переваги децентралізації на собі, та реформа впевнено набирає обертів. На сьогодні маємо процедуру приєднання до вже існуючої ОТГ, та направлено звернення до Центральної виборчої комісії щодо призначення додаткових виборів депутатів Чаплинської селищної ради від Преображенської територіальної громади.

«У 2018 році продовжується робота щодо активізації процесу добровільного об’єднання територіальних громад. Обласною і районними державними адміністраціями спільно з Херсонським відокремленим підрозділом установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» постійно здійснюється організаційна підтримка та інформаційно-просвітницьке сприяння добровільному об’єднанню та приєднанню до спроможних ОТГ. Особлива увага приділяється районам, де не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Проводяться консультації та інформаційні зустрічі з жителями громад області, практикуми для голів, заступників голів, працівників виконавчих органів місцевих рад, депутатського корпусу, а також ознайомчі візити до успішних ОТГ Херсонської області та інших областей України», — зауважив Дмитро Бутрій.

У ході «круглого столу» говорили про законодавчу базу для децентралізації в Україні, яка невпинно оновлюється й удосконалюється з огляду на процеси, які сьогодні відбуваються в громадах.

Обговорили й питання приєднання до вже існуючих громад відповідно до внесених змін у квітні 2018 року до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», які дали змогу містам обласного значення за спрощеною процедурою об’єднувати навколо себе сусідні громади.

Проаналізували рівень зростання власних доходів у порівнянні з тими, що були до об’єднання. Проведений аналіз показав, що протягом першого півріччя поточного року обсяг отриманих ними доходів збільшився порівняно з відповідним періодом 2017 року на 21,6%.

«Сподіваємось, наступним кроком буде прийняття закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України», який є одним з пріоритетних законопроектів на законодавчому маршруті децентралізації. Який допоможе врегулювати питання порядку утворення, ліквідації, встановлення і змін меж адміністративно-територіальних одиниць, назв населених пунктів і зарахування їх до певних категорій, що допоможе вирішити питання, які існують не тільки на Херсонщині, а й у всіх областях України», — додав Директор департаменту економічного розвитку та торгівлі Дмитро Бутрій.