За особливо великі хабарі чиновники сидітимуть довічно

5 лет назад 0

Деяких народних обранців не полишає думка, що найефективнішим способом протидії злочинності є посилення санкцій. Хоча добре відомо, що суворість багатьох законів нівелюється саме їх невиконанням. Про це повідомляє "ЗіБ".

Прикладом подібного підходу може стати проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу» (№10424). У ньому пропонується додати кілька кваліфікуючих ознак до стст.191 та 368 КК і передбачити за них більш суворе покарання — аж до довічного позбавлення волі з «повною конфіскацією майна».

Так, найвищу міру покарання пропонується запровадити за «отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище». Та ще й передбачити додаткове покарання — заборону займати певні посади (напевне, у в’язниці).

Прикметно, що свою ініціативу нардеп пояснює визнанням неконституційною ч.2 ст.368 КК щодо незаконного збагачення.

Також як аргумент наводиться «загострення ситуації» через ускладнення проведення експертиз, неможливість прослуховування без санкцій судів і навіть «публічне протистояння між правоохоронними органами».

Як усьому цьому зарадить посилення покарання, не зрозуміло. Але не складно спрогнозувати, що саме наведені обставини перешкодять тому, аби обвинувальні вироки щодо високопосадовців, замішаних у корупційних зв’язках, суди взагалі почали виносити.